Idealna przekąska na czerwcowe przyjęcie w ogrodzie lub lekką kolację. Bób - poza tym, że jest pyszny - jest źródłem białka, błonnika i witamin z grupy B.

1/2 pełnoziarnistej bagietki pokrój na kromki, opiecz w tosterze lub piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 1 szklankę bobu (świeżego lub mrożonego) podgotuj w lekko osolonym wrzątku przez 2-3 minuty. Obierz nasiona bobu ze skórki, przełóż do miseczki, dopraw oliwą, solą i świeżo mielonym pieprzem. Kromki pieczywa skrop oliwą, ułóż na wierzchu po łyżce bobu, posyp pokruszonym wędzonym twarogiem i posiekaną natką koperku. Podawaj.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Więcej
    Komentarze