Koper włoski jest doceniany przede wszystkim za swoje właściwości rozkurczowe i wspomagające pracę układu pokarmowego. Z kolei truskawki dostarczają cennych witamin oraz mikroelementów. Dodane do sałatki awokado sprawi, że będzie ona bardziej sycąca i wzbogaci ją o nienasycone kwasy tłuszczowe.
1 bulwę kopru włoskiego dokładnie umyj, obierz wierzchnie warstwy i drobno posiekaj w poprzek, w cienkie plasterki (jeśli masz, użyj do tego tzw. mandoliny do szatkowania).
250 g truskawek umyj, pokrój na połówki lub grubsze plasterki. Awokado przekrój na pół, oddziel miąższ od skórki, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny. Do miski przełóż koper włoski, truskawki, dodaj awokado, małą garść listków rukwi wodnej lub rukoli. Skrop oliwą i sokiem z cytryny do smaku, posyp 1 łyżką ziaren słonecznika lub migdałów, dopraw solą i pieprzem, podawaj.
Wszystkie komentarze