W gorące dni ta sałatka sprawdzi się jako lekki, ale pełnowartościowy posiłek dostarczający potrzebnych składników odżywczych

Koper włoski jest doceniany przede wszystkim za swoje właściwości rozkurczowe i wspomagające pracę układu pokarmowego. Z kolei truskawki dostarczają cennych witamin oraz mikroelementów. Dodane do sałatki awokado sprawi, że będzie ona bardziej sycąca i wzbogaci ją o nienasycone kwasy tłuszczowe.

1 bulwę kopru włoskiego dokładnie umyj, obierz wierzchnie warstwy i drobno posiekaj w poprzek, w cienkie plasterki (jeśli masz, użyj do tego tzw. mandoliny do szatkowania).

250 g truskawek umyj, pokrój na połówki lub grubsze plasterki. Awokado przekrój na pół, oddziel miąższ od skórki, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny. Do miski przełóż koper włoski, truskawki, dodaj awokado, małą garść listków rukwi wodnej lub rukoli. Skrop oliwą i sokiem z cytryny do smaku, posyp 1 łyżką ziaren słonecznika lub migdałów, dopraw solą i pieprzem, podawaj.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Anna Gamdzyk-Chełmińska poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze