Fot. Małgorzata Minta
Na drugie danie: Faszerowane pomidory
SKŁADNIKI (6 PORCJI): 100 g kaszy gryczanej niepalonej lub kaszy jęczmiennej, 1 mała cukinia, 1 łyżka oliwy, 1 mała cebulka, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka listków tymianku, 6 średnich pomidorów
Porcja: 110 kcal - białko: 4,2 g, tłuszcz: 2,6 g, węglowodany: 15,9 g
PRZYGOTOWANIE: Kaszę ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Cukinię umyj, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj małą, drobno posiekaną cebulę i obrany, drobno posiekany ząbek czosnku, zeszklij. Dodaj cukinię, łyżeczkę listków tymianku, smaż 4-5 minut, dopraw solą i pieprzem. Dodaj odcedzoną kaszę, wymieszaj. Pomidory umyj, odetnij wierzchy, wydrąż miąższ za pomocą łyżeczki. Środek pomidorów wypełnij kaszą. Pomidory ułóż w naczyniu do zapiekania, skrop oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, podawaj na zimno lub ciepło.
Przeczytaj także: Dieta bezglutenowa? Bez problemu
Wszystkie komentarze
My też :)