Na danie główne: Placki z cukinii z sosem ziołowym
Na 2 porcje:
4 niewielkie cukinie (750 g), 2 jajka, 1/4 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki jogurtu greckiego, 2 dymki ze szczypiorem, pół pęczka świeżej mięty, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 1/2 skórki otartej z cytryny, 2 łyżki oleju z pestek winogron, sól i czarny pieprz
Porcja: 416 kcal, 18 g białka, 17 g tłuszczu, 51 g węglowodanów
Przygotuj sos: umyj i osusz pół pęczka świeżej mięty. Oberwij listki i drobno posiekaj. Dodaj jogurt, dopraw sokiem z cytryny, otartą skórką, solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj, odstaw do lodówki. Cukinie umyj i osusz. Zetrzyj na tarce na grubych oczkach, przełóż na durszlak, posól i odstaw do odsączenia na 15 minut. Przełóż do miski. Drobno posiekaj dymkę wraz z jasnozieloną częścią szczypioru i dodaj do cukinii. Dodaj ubite jajka, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj łyżką, aż do uzyskania spójnej masy. Na patelni rozgrzej olej i kładź porcje ciasta. Smaż z obu stron, na złotorumiany kolor. Usmażone placuszki odkładaj na ręcznik papierowy, do osączenia. Podawaj z sosem.
Wszystkie komentarze