Fot. Małgorzata Minta
Na danie główne: Ciepła sałatka z jarmużu i ciecierzycy
Jarmuż to dietetyczny hit. Jak inne zielone warzywa stanowi świetne źródło żelaza, a także dostarcza witaminy K oraz błonnika, który wspomaga trawienie.
Dobrze sprawdza się w zielonych koktajlach, zupach warzywnych, a drobno porwany - w sałatkach. Sam nie ma zbyt wyrazistego smaku, dlatego dobrze się komponuje z mocnymi przyprawami.
Na 4 porcje sałatki przygotuj 2 szklanki porwanych i umytych liści jarmużu. Osusz je, przełóż do miski, lekko posól i skrop sokiem z cytryny, a następnie "pognieć" dłońmi ok. 2 minut, aż listki zmiękną. Podgrzej na patelni 2 łyżki oliwy, dodaj 1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli, 1 zmiażdżony ząbek czosnku (opcjonalnie) i szczyptę płatków chili. Zeszklij, dodaj garść pokrojonych na połówki pomidorków koktajlowych i 4 drobno pokrojone suszone pomidory oraz 1/2 szklanki ugotowanej, odcedzonej ciecierzycy. Dopraw solą i pieprzem. Podsmaż przez 2 minuty, dodaj 1 łyżkę oliwy, wyłóż ciepłe składniki na jarmuż i wymieszaj.
Wszystkie komentarze