Fot. Małgorzata Minta
Lemoniada rabarbarowa z imbirem i wanilią
Kto pił w dzieciństwie kompot z rabarbaru, palec pod budkę! Domowej roboty lemoniady oraz napary to zdrowsza alternatywa dla wysokosłodzonych napojów ze sklepu.
Dodatek imbiru oraz wanilii sprawi, że ten staroświecki przysmak nabierze nowego sznytu. Sam rabarbar stanowi źródło witamin C oraz witamin z grupy B, a korzeń imbiru ma działanie antybakteryjne. Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego osoby ze schorzeniami nerek nie powinny spożywać rabarbaru w nadmiarze.
500 g łodyg rabarbaru umyj, osusz, pokrój na dwucentymetrowe kawałki, przełóż do garnka. Dodaj 50 g miodu lub syropu z agawy, 1 przekrojoną laskę wanilii oraz 1-centymetrowy kawałek korzenia imbiru starty na tarce. Zalej 500 ml wody, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut pod przykryciem. Zgaś ogień, odstaw do ostudzenia, dodaj dodatkowe 50-100 g miodu, schowaj płyn na noc do lodówki. Przed podaniem przecedź napój przez sitko, uzupełnij wodą sodową i dopraw szczyptą listków mięty.
Wszystkie komentarze