Fot. Małgorzata Minta
Sałatka ze szparagami i truskawkami
Szparagi są niskokaloryczne (18 kcal w 100 g) i bogate w błonnik. Szparagi są źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz żelaza i potasu. Kupując szparagi, wybieraj te o jędrnych, twardych główkach i niewyschniętych spodach pędów. Zielone szparagi odznaczają się bardziej wyrazistym smakiem i nie wymagają obierania ze skórki (wystarczy, że obierzesz 2-3 cm w dolnej części pędów).
Na dwie porcje umyj, osusz i porwij na kawałki 1 średnią sałatę rzymską. 250 g zielonych szparagów umyj, odłam zdrewniałe końcówki, pędy pokrój na dwucentymetrowe kawałki. Ugotuj szparagi na parze (2-3 minuty), zahartuj pod bieżącą, zimną wodą, odcedź. Na półmisku ułóż sałatę, dodaj szparagi, 250 g pokrojonych w plasterki truskawek oraz 100 g pokruszonego sera feta lub sera koziego. Skrop sokiem z cytryny i oliwą extra virgin, dopraw solą (ale pamiętaj, że ser jest słony!) oraz grubo mielonym czarnym pieprzem. Posyp prażonymi płatkami migdałów, podawaj.
Wszystkie komentarze