W diecie chorych na serce najważniejsze są wielonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie omega-3, bo regulują gospodarkę lipidową w organizmie. Działają też przeciwzapalnie, a miażdżyca jest chorobą o podłożu zapalnym
Co poradzić osobie, która przeszła zawał i chce schudnąć? By walczyła z kilogramami jeszcze bardziej intensywnie! Zrzucenie nadwagi znacząco zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe
Nawet jeśli jesteś okazem zdrowia, ćwiczysz regularnie i jesz mnóstwo warzyw, stres i tak może mieć negatywny wpływ na twoje serce. Fragment książki "Zdrowe serce"
Masz podwyższony poziom cholesterolu? Za wysokie ciśnienie? Nadwagę? W twojej rodzinie bliscy mieli zawał serca? To czynniki powodujące poważne choroby serca i układu krążeniowego. W tym wypadku lekarz na pewno zaleci ci zmianę diety.
Lekarze od dawna alarmują, że Polacy za rzadko i zbyt późno chodzą na badania. Bywa, że dopiero po zawale czy udarze pacjent dowiaduje się, że ma miażdżycę czy cukrzycę. A już najprostsze badania krwi mogą zasygnalizować, że dzieje się z nami coś...
Ruch wpływa na układ krzepnięcia, zmniejsza ryzyko zakrzepowe. Rozmowa z prof. Arturem Mamcarzem, kardiologiem.
Geny nie są najważniejsze. Tylko w 30 proc. odpowiadają za długość naszego życia i proces starzenia się. Reszta zależy od trybu życia, diety, środowiska. Każdego dnia podejmujesz drobne decyzje, które albo zmniejszają ryzyko chorób, albo cię do nich...
Szacuje się, że średnia różnica długości życia osób niepalących i palaczy wynosi 15 lat. Każdy papieros kosztuje 11 minut życia! Około 9 mln Polaków nałogowo pali. Ponad połowa palaczy chciałaby rzucić nałóg.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.