Burza w mózgu, dieta bogata w żelazo, korzyści płynące z wina w najnowszym wydaniu "Tylko Zdrowie".

- Skąd się bierze padaczka? Rozmowa Wojciecha Moskala z prof. Joanną Jędrzejczak, neurologiem, na temat padaczki. 

Niestety w większości przypadków nie potrafimy określić jej przyczyny. W grupie o znanej etiologii najczęstszą przyczyną jest uraz mózgu. Coraz więcej wiemy też dziś na temat uwarunkowań genetycznych. Potrafimy zidentyfikować geny, które odpowiadają za pewne zespoły padaczkowe we wczesnym dzieciństwie. Ale to mały odsetek przyczyn padaczki.

Ponadto w numerze: 

- Dieta bogata w żelazo. Margit Kossobudzka pisze, dla kogo jest wskazana

Niski poziom żelaza to najczęściej zdarzający się niedobór pokarmowy. Według Światowej Organizacji Zdrowia problem ten dotyczy 5 proc. populacji, w tym aż 20 proc. kobiet miesiączkujących oraz 30-40 proc. dzieci.

- Czy wino jest korzystne dla mikrobioty? Sprawdza Margit Kossobudzka

Picie raz na jakiś czas niewielkich ilości czerwonego wina może sprzyjać dobrym bakteriom zasiedlającym nasze jelita.

"Tylko Zdrowie" już w piątek 6 września w "Wyborczej".

Komentarze