Od początku 2019 r. weszło wiele zmian dotyczących rolników. Związane są one z emeryturami, sprzedażą plonów czy nowymi umowami na zatrudnianie pracowników.
Od 1 stycznia 2019 r. rolnicy mogą sprzedać wytworzoną przez siebie żywność restauracjom, sklepom i stołówkom. I to na bardzo korzystnych zasadach. Niestety ułatwienie dotyczą niewielkiej sprzedaży wytworzonej we własnym gospodarstwie.
I tak jeśli rolnik zarobi na sprzedaży wytworzonej przez siebie żywności do 40 tys, będzie zwolniony z podatku. Po przekroczeniu 40 tys zł zapłacić będzie musiał 2 proc. ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych. Dotyczy to zarówno produktów przetworzonych, jak i nieprzetworzonych.
Zmiany wprowadziła ustawa z 4 października 2018 r. „o zmianie ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia”.
Więcej o zmianach dla rolników czytaj we wtorek 19 lutego w "Gazecie Wyborczej".
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Wszystkie komentarze