Rolnicy mogą w końcu sprzedać wytworzoną przez siebie żywność restauracjom, dostaną też większe dopłaty do paliwa. Nie mają  już jednak prawa do wcześniejszych emerytur.

Od początku 2019 r. weszło wiele zmian dotyczących rolników. Związane są one z emeryturami, sprzedażą plonów czy nowymi umowami na zatrudnianie pracowników.

Od 1 stycznia 2019 r. rolnicy mogą sprzedać wytworzoną przez siebie żywność restauracjom, sklepom i stołówkom. I to na bardzo korzystnych zasadach. Niestety ułatwienie dotyczą niewielkiej sprzedaży wytworzonej we własnym gospodarstwie.

I tak jeśli rolnik zarobi na sprzedaży wytworzonej przez siebie żywności do 40 tys, będzie zwolniony z podatku. Po przekroczeniu 40 tys zł zapłacić będzie musiał 2 proc. ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych. Dotyczy to zarówno produktów przetworzonych, jak i nieprzetworzonych.

Zmiany wprowadziła ustawa z 4 października 2018 r. „o zmianie ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia”.

Więcej o zmianach dla rolników czytaj we wtorek 19 lutego w "Gazecie Wyborczej".

Komentarze