W środę 28 listopada do całego nakładu "Gazety Wyborczej" dołączony zostanie dodatek "Dieta na stres".

Organizm w stresie jest zalany całą masą hormonów. Jest niedotleniony i niewyspany. Można jednak tę sytuację nieco poprawić. Jedzenie można potraktować jako coś w rodzaju turbodoładowania, coś ekstra, co pozwoli nam wyrwać się z matni i pójść do przodu. – Funkcjonowanie mózgu bardzo zależy od sposobu żywienia, od tego czy mózg ma glukozę czy jej nie ma. W naszym ciele są bowiem trzy rodzaje komórek, które „odżywiają się” jedynie glukozą. To nefrocyty czyli komórki budujące nerki, erytrocyty czyli czerwone krwinki oraz właśnie neurony w mózgu - mówi w rozmowie z Margit Kossobudzką - dziennikarką Wyborczej, Agata Ziemnicka - psychodietetyczka z Centrum Dietetyki i Psychoterapii „Równowaga” w Warszawie.

Czym zatem powinniśmy karmić nasz mózg by złagodzić odczuwanie stresu? Czym jest comfort food i w jakim jedzeniu należy szukać dobrych wspomagaczy dla układu nerwowego? O tym wszystkim przeczytasz w dodatku "Dieta na stres".

Ponadto w dodatku:

  • Przegryź sobie coś energetycznego - przekąski dobre dla mózgu
  • Wspomagacze oraz zaburzacze snu - co jeść by mieć lepszy sen?
  • Dlaczego w stresie boli brzuch?
  • Ćwiczenie z jogi dodające energii

"Dieta na stres" - specjalny dodatek w środę 28 listopada z "Wyborczą".

Komentarze
Zaloguj się
Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem