2 mld ludzi na świecie ma nadwagę, a 650 mln jest otyłych. Co wpływa na tak drastyczne statystyki? Który z czynników jest za nie odpowiedzialny? Ruch, styl życia czy może dieta? Które z owoców są najbardziej pożądane w naszym jadłospisie? Które najskuteczniej wspomagają proces trawienia? Awokado, jagody, kiwi, owoc camu camu?
Awokado to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które - według naukowców - mogą poprawić metabolizm i wyszczuplić.
Owoc camu camu posiada niezwykle wysoką zawartość witaminy C. Amazońska roślina ma jej więcej niż jakiekolwiek inne owoce, włączając dziką różę czy kiwi (w tym drugim przypadku camu camu ma prawie 30 razy więcej witaminy C). Podobnie ma się sprawa z korzystnymi dla zdrowia polifenolami. Myrciaria dubia ma ich ponad pięć razy więcej niż np. czarne jagody.
Co z napojami energetycznymi? Jaki wpływ mają na nasze zdrowie?
Dowiedz się z piątkowego wydania "Tylko zdrowia".
W numerze również:
Tygodnik "Tylko zdrowie" w piątek 7 września razem z "Gazetą Wyborczą"
Wszystkie komentarze