Tarczyca ma wpływ na cały organizm - od skóry, przez brzuch po psychikę. Jej leczenie też powinno być kompleksowe.

Trudno mieć zdrową tarczycę bez zdrowej diety. – Dyscyplina. Ona uratuje nam życie. Bo choć jest najtrudniejsza, to w zasadzie najtańsza, i najbardziej efektywna. W każdym aspekcie naszego życia – tłumaczy endokrynolog.

Właściwa dieta może wygasić stany zapalne w organizmie i wzmocnić mikrobiotę jelit, czyli dobre bakterie, które na wiele sposobów rządzą naszą przemianą materii, odpornością i samopoczuciem. Dobre bakterie mnożą się gdy jemy różnorodnie, a nie głodzimy się. Jak w prostych krokach poprawić dietę?

Kieruj się poniższymi wskazówkami:

  1. odstaw żywność przetworzoną
  2. liczy się błonnik
  3. postaw na dobre tłuszcze
  4. unikaj mięsa
  5. pij herbatę
  6. doprawiaj z sensem
  7. pamiętaj o witaminie D
  8. wspomagaj się probiotykami

Rozwinięcie powyższych wskazówek znajdziesz w piątkowym wydaniu gazety.

Zdaniem specjalistów, tabletka, jako alternatywa wszystkiego, powinna być stopniowo wykluczana. Dziś mamy na wszystko tabletki, ale to jest sposób łatwy i szybki. I tabletka jest przeważnie objawowa. Szybko ma nam być dobrze. Ale co dalej? Nie o to chodzi, żeby łykać tabletki i dalej „pracować” na chorą tarczycę. Chodzi o to, żeby pacjent spokojnie podszedł do zmiany stylu swojego życia. To często pomaga zmniejszyć ilość stosowanych leków, a nawet z nich zrezygnować, nie tylko w chorobach tarczycy. Dlatego tak ważna jest dieta, ruch, radzenie sobie ze stresem czy wysypianie się.
W kontekście diety pojawia się też wiele kontrowersji, np. gluten.

O nowych pomysłach na leczenie tarczycy czytaj w piątek 20 lipca w tygodniku "Tylko zdrowie", dodatku "Gazety Wyborczej".

Komentarze