Spód:
Masa czekoladowa:
Przygotowujemy spód: mąkę gryczaną rozcieramy palcami z zimnym masłem lub olejem kokosowym. Dodajemy sól, słód lub syrop. Zagniatamy ciasto i formujemy kulkę. Powinno być plastyczne. Jeśli takie nie jest, można dodać odrobinę wody. Prostokątną formę smarujemy masłem lub olejem kokosowym. Rozkładamy ciasto tak, aby utworzyła się równej grubości warstwa (około 0,5 cm). Wzdłuż krawędzi formujemy wyższy rant, tak abyśmy po upieczeniu mogli wylać masę czekoladową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem. Pieczemy na złotobrązowy kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy masę czekoladową: w garnku roztapiamy masło lub olej kokosowy i dodajemy melasę buraczaną. Całość dokładnie mieszamy, by składniki się połączyły. Wsypujemy kakao, cały czas mieszając, aby masa czekoladowa nie miała grudek. Zmniejszamy ogień do minimum. Cały czas mieszając, gotujemy jeszcze około minuty. Masę wylewamy na spód. Wyrównujemy i dekorujemy obranymi ze skórki migdałami. Czekamy, aż wystygnie i masa się zestali.
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Wszystkie komentarze