TUTAJ ZOBACZYSZ WIDEO:
Jakich składników potrzebujemy?
Jak zrobić chleb gryczano-jaglany
Mąki gryczaną i jaglaną mieszamy z babką płesznik. Drożdże ucieramy z cukrem lub słodem, a następnie wlewamy do mąki. Dodajemy sól i wlewamy taką ilość wody (cały czas mieszając łyżką), aby uzyskać kleiste, półpłynne ciasto. Kiedy wszystkie składniki się połączą, całość odstawiamy na 30-60 minut do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej olejem (spód formy można wysypać pestkami słonecznika/sezamu/dyni lub wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 50 st. Czekamy, aż wyrośnie (ciasto powinno powiększyć swoją objętość o mniej więcej jedną trzecią). Zwiększamy temperaturę do 200 st. Pieczemy z termoobiegiem 40-60 minut, aż chleb będzie przypieczony, a patyczek włożony do środka suchy. Po wyjęciu z piekarnika obkrawamy nożem i wyjmujemy z foremki.
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Wszystkie komentarze