Przygotowaliśmy dla was bezglutenową, zdrową alternatywę dla miłośników tradycyjnego chleba. Jak krok po kroku zrobić chleb gryczano-jaglany? Zobacz wideo!

TUTAJ ZOBACZYSZ WIDEO:

Jakich składników potrzebujemy?

  • 400 g mąki gryczanej
  • 200 g mąki jaglanej (ze zmielonej w młynku do kawy kaszy jaglanej)
  • 3 łyżki łupin babki płesznik
  • 15 g drożdży
  • łyżka cukru trzcinowego lub słodu ryżowego
  • 2 płaskie łyżeczki nierafinowanej soli
  • woda

Jak zrobić chleb gryczano-jaglany

Mąki gryczaną i jaglaną mieszamy z babką płesznik. Drożdże ucieramy z cukrem lub słodem, a następnie wlewamy do mąki. Dodajemy sól i wlewamy taką ilość wody (cały czas mieszając łyżką), aby uzyskać kleiste, półpłynne ciasto. Kiedy wszystkie składniki się połączą, całość odstawiamy na 30-60 minut do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej olejem (spód formy można wysypać pestkami słonecznika/sezamu/dyni lub wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 50 st. Czekamy, aż wyrośnie (ciasto powinno powiększyć swoją objętość o mniej więcej jedną trzecią). Zwiększamy temperaturę do 200 st. Pieczemy z termoobiegiem 40-60 minut, aż chleb będzie przypieczony, a patyczek włożony do środka suchy. Po wyjęciu z piekarnika obkrawamy nożem i wyjmujemy z foremki.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Więcej
    Komentarze