W tkance tłuszczowej są geny zegara biologicznego związane z insuliną. Jeśli nie działają prawidłowo, grozi nam insulinooporność. A przez nią rośnie ryzyko wielu chorób.

Prof. Marek Strączkowski kieruje Zakładem Profilaktyki Chorób Metabolicznych Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

________________

Kiedy byłem młodym lekarzem, zainteresowała mnie insulinooporność, bo mimo wielu badań nie było jasne, jak właściwie dochodzi do rozwoju tego stanu.

Insulina to hormon wydzielany przez trzustkę w odpowiedzi na krążącą we krwi glukozę. Po każdym posiłku stężenie glukozy we krwi rośnie. To z glukozy nasze komórki czerpią energię. W transporcie glukozy do komórek pomaga właśnie insulina.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Monika Tutak-Goll poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze