Nie tylko kawa ma unikalne właściwości prozdrowotne. Herbata także może wspomagać układ krążenia i wydłużać życie.

Herbata znalazła się ostatnio w cieniu kawy. Ta ostatnia przestała być używką, a została napojem prozdrowotnym, który działa przeciwzapalnie, dostarcza nam związków do walki z wolnymi rodnikami, wspomaga pracę mózgu, chroni wątrobę, a nawet działa prewencyjnie w raku jelita grubego.

A co z herbatą? Nie każdy lubi kawę i też nie każdy może ją pić (także ze względów zdrowotnych).

Okazuje się, że picie herbaty co najmniej trzy razy w tygodniu także wiąże się z dłuższym i zdrowszym życiem. Tak wynika z badań Chińskiej Akademii Nauk Medycznych w Pekinie opublikowanych właśnie w piśmie „European Journal of Preventive Cardiology” (należącym do Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego).

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Monika Tutak-Goll poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze
    Mocna zielona herbata (nie w gotowych torebkach tylko półtorej łyżeczki zwiniętych listków) działa pobudzająco lepiej od każdego energetyka i od kawy. Głównie dlatego ją piję. Dwie uwagi: 3 minuty parzenia (nie dłużej) i nie we wrzątku a max. w 80 stopniach. Kop energetyczny odczuwalny natychmiast, a przy okazji polifenole, zdrowie i te sprawy.
    @intelig
    No,nie na każdego tak to działa
    już oceniałe(a)ś
    4
    0
    @JerzyStanislaw
    A próbowałeś kiedyś? Ale w ten sposób, który apisałem a nie z torebki.
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    @intelig
    Ja pije regularnie. Ale zadnego kopa nie odzczuwam. Ot lubie smak niektorych herbat. Po prostu nie na kazdego dziala. Podobnie jak kawa
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    @intelig
    Zielona herbata jest dobra, ale żadnego pobudzenia nie odczuwam. Wygląda na to, że to za mała dawka kofeiny.
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    ... A po trzecie, jeśli ktoś pija herbatę, to prawdopodobnie ma inne nawyki niż taki kto jej nie pija - na przykład rzadziej pije słodzone napoje gazowane, a może nawet odżywia się nieco inaczej niż konsument słodkiej coli. As simple as that. Ciekawe czy autorzy cokolwiek w tym kierunku sprawdzili.
    @hammerh34d666
    to samo pomyślałem. Ciężko mi sobie wyobrazić tysiące badanych ludzi którzy po zielonej herbacie przez resztę dnia pochłaniają fast foody. Zielona herbata to trochę taki symboliczny napój ludzi świadomych zdrowotnie.
    już oceniałe(a)ś
    3
    0
    @hammerh34d666
    Mozna by to sprawdzic, ale nie dostalismy linku do artykulu oryginalnego.
    A szkoda....
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    @makroten
    "Zielona herbata to trochę taki symboliczny napój ludzi świadomych zdrowotnie."
    - moze i jest w naszej kulturze. A to badanie bylo robione w Chinach, i tam zwyczaje moga byc bardzo rozne od naszych, pod tym wzgledem.
    Moze w chinskim MacDonaldsie mozna sobie kupic zielona herbate w zestawie?.....
    już oceniałe(a)ś
    4
    0
    @MarcinFromJasoom
    Mozna. Ale gownianych gatunkow I do tego zmiotki w torebce
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    @hammerh34d666
    Pewnie nie sprawdzili. Ja nie piję zielonej herbaty, mój organizm jej po prostu nie przyjmuje, ale nie znaczy to, że muszę mieć jakieś paskudne nawyki. Nie wiem czemu myślisz, że to idzie w parze. O zielonej herbacie znalazłam jeszcze to, cyt. :
    "Ale, zielona herbata ma także swoją mroczną stronę. Według najnowszych badań, związki zawarte w zielonej herbacie mogą zwiększać ryzyko anemii, bo hamują absorpcję żelaza z pożywienia. Już wcześniej udowodniono, że polifenole z winogron czy zielonej herbaty hamują wchłanianie żelaza z pokarmów roślinnych. Niedawno potwierdzono, że podobnie dzieje się w przypadku żelaza zawartego w hemie, składniku hemoglobiny. Taka postać żelaza jest najlepiej przyswajalną formą tego pierwiastka i spotykamy ją w czerwonym mięsie, winie czy rybach. Polifenole łączą się z jonami żelaza i tworzą kompleksy, które nie mogą przeniknąć z układu pokarmowego do krwi. Spożywając zbyt duże ilości zielonej herbaty, okazuje się, że zamiast oczyszczać organizm, narażamy się na anemię i niedotlenienie tkanek. Szczególnie ostrożne powinny być kobiety w ciąży i dzieci.

    A wolne rodniki, które eliminuje zielona herbata, nie zawsze szkodzą. Makrofagi – komórki naszego układu odpornościowego – wykorzystują wolne rodniki do walki ze wszystkim, czego nie powinno być w naszym organizmie. Makrofagi mogą wytwarzać wolne rodniki i dzięki nim utleniać substancje toksyczne, pozbywając się ich z organizmu. Intensywne spożywanie zielonej herbaty może zaburzać ten proces. Dlatego istotne jest, by obok diety bogatej w polifenole nie zapominać o pokarmach z cysteiną, glicyną i witaminą C. To właśnie te substancje sprzyjają produkcji glutationu, naturalnego antyoksydantu, który odpowiada za zachowanie odpowiedniej równowagi wolnych rodników w organizmie.

    Przed zieloną herbatą przestrzegają także dentyści – osoby, które mają tendencję do tworzenia się kamienia nazębnego, nie powinny spożywać jej często. Zielona herbata pozostawia na zębach trudny do usunięcia osad, zbliżony do tego powstałego w wyniku działania dymu tytoniowego. Co warte podkreślenia – czarna herbata nie wyrządza takich szkód szkliwu naszych zębów, mimo iż napar, który spożywamy jest znacznie ciemniejszy.

    Generalnie, dietetycy i naukowcy są zgodni – zielona herbata to dobroczynny napój, którego spożywanie może dać nam mnóstwo korzyści. Ale jak w przypadku wszystkich produktów spożywczych – trzeba odnaleźć odpowiedni balans między zdrową rutyną a niezdrowym nałogiem."
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    UWAGA NADCIŚNIENIOWCY: Zielona herbata obniża znacząco działanie beta-blokerów (np. Metaprolol) - zdecydowanie NIE należy jej pić, jeśli jednocześnie mix leków zawiera jeden z beta-blokerów.
    już oceniałe(a)ś
    8
    0
    Trzy to chyba dziennie, a nie na tydzień. Choć nie odczuwam pobudzającego działania. Co innego czarna.
    @bloop
    jak pijesz od lat to organizm się zwyczajnie przyzwyczaił
    już oceniałe(a)ś
    2
    0
    Kto chce wiedzieć coś na pewno, nie będzie czerpał informacji z gazety codziennej. Rzetelne Informacje powinny mieć podane źródła, a tam określoną metodę badania i cel oraz wnioski. Wystarczy nam, jesli jedzenie będzie urozmaicone i w nieprzesadnych ilościach , wyeliminowane zostaną węglowodany proste i nauczymy się sensownie odpoczywać.
    To tyle i aż tyle.
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    Niedługo będzie artykuł ze wódka przestała być używką i działa prozdrowotnie. Trza ino znać proporcjum.
    już oceniałe(a)ś
    3
    2
    Bardzo dobrze, tylko że smaku żadnego nie ma. Piję z rzadka. Już wolę ulung, nie mówiąc o tradycyjnej czarnej. I kawę też.
    już oceniałe(a)ś
    5
    4
    >>„Herbaciarze” mają o 20 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu, a także o 15 proc. mniejsze ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny<<. Serio? W wyniku wypadku losowego też?
    @Mag1980
    Z wyjatkiem udlawienia sie herbata rzecz jasna :-)
    już oceniałe(a)ś
    1
    0