Okazuje się, że dokładne przeżuwanie jedzenia nie tylko ułatwia trawienie ale także wspomaga naszą odporność - przekonują naukowcy z Anglii.

Nie spiesz się tak. Nie połykaj dużych kawałków. Zanim połkniesz, dobrze przeżuj - każdy z nas słyszał chyba od wczesnego dzieciństwa takie rady mam czy babć. W dorosłym życiu słyszymy je także - już od gastrologów i dietetyków, którzy przekonują, że dokładne przeżuwanie pokarmu przed połknięciem ułatwi nam trawienie i zmniejszy ryzyko refluksu, zgagi, kłopotów z wrzodami czy wspomoże odchudzanie. Teraz na łamach magazynu „Immunity” naukowcy z uniwersytetu w Manchesterze dowodzą, że żucie spełnia jeszcze jedną funkcję - wspomaga naszą odporność i chroni nas przed procesami zapalnymi.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Monika Tutak-Goll poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze