Jeśli uczeni mają rację, odkrycie to mogłoby tłumaczyć, dlaczego niektórzy ludzie są bardziej podatni na migreny i dlaczego niektóre pokarmy zdają się wyzwalać silny ból głowy. Pacjenci często widzą związek między atakiem migrenowym a zjedzeniem przez nich wcześniej serów pleśniowych, czekolady czy wypiciem czerwonego wina.
Badania wykazały, że osoby cierpiące na migrenę miały w jelitach więcej bakterii, które biorą udział w przetwarzaniu azotanów. Związki te zwykle znajdują się w przetworzonych mięsach, warzywach liściastych i w niektórych winach.
Możliwe, że u takich osób atak migrenowy pojawia się wtedy, gdy azotany pochodzące z żywności są szybciej rozkładane przez przystosowane do tego mikroby, powodując, że naczynia w mózgu i skórze głowy się rozszerzają.
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Wszystkie komentarze