Czerwone mięso i przetworzone produkty mięsne, czyli wędliny, przyczyniają się do powstawania nowotworów - stwierdza raport Międzynarodowej Agencji Badania Raka.

Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC) jest agendą Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), która koordynuje badania nad nowotworami na świecie. Opracowuje także klasyfikację czynników i substancji rakotwórczych. W poniedziałek IARC ogłosiła wyniki analizy, w rezultacie której przetworzone produkty mięsne, tj. wędliny, zaliczyła do tej samej kategorii czynników rakotwórczych co alkohol oraz... radioaktywny pluton.

Zanim ruszycie do lodówki, aby wyrzucić z niej kiełbasę i steki, przeczytajcie najpierw, co to oznacza.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Agata Żelazowska poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze