Zmiana klimatu we Włoszech uderza w jeden z najbardziej poszukiwanych przysmaków na świecie - białe trufle. Smakosze prawdopodobnie zauważą to, kiedy przyjdą rachunki.

Primo i Scilla poprowadziły nas w głąb lasu w pobliżu Amandoli w środkowych Włoszech. Przez bulgoczący potok, po błotnistym zboczu, nad omszałymi konarami drzew, przez plątaninę jeżyn i winorośli psy pokonały całe hektary terenu. Przez prawie trzy godziny ich zmysły węchu były w pogotowiu, nastawione na poszukiwanie białych trufli, przysmaku, którego cena rośnie. W dużej mierze dlatego, że są one skrajnie zagrożone przez zmianę klimatu.

Białe trufle jako przysmak w restauracjach w San Francisco, Londynie czy Dubaju 

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Więcej
    Komentarze
    Co ja teraz pocznę? Chyba przerzucę się na borowiki ;-))).
    @Novak
    bida to wstyd, nie grzech, synu.
    już oceniałe(a)ś
    3
    0
    Ta wiadomość mnie naprawdę dobiła. Jakby mało było innych nieszczęść i dramatów na świecie.
    już oceniałe(a)ś
    10
    1
    Wina Tuska
    @ato
    A trufle czyje ?
    już oceniałe(a)ś
    3
    0
    Jak żyć?
    już oceniałe(a)ś
    5
    1
    Jak ja to przeżyję!?
    już oceniałe(a)ś
    5
    1
    Znalazłem taką truflę. Gdzie to można sprzedać, ktoś może podać adres ?
    już oceniałe(a)ś
    5
    1
    Tez nie wiem jak sobie z tym poradzę
    już oceniałe(a)ś
    4
    1
    Będzie mi brakowało trufli do jajecznicy i makaronów. Już nic nie będzie tak, jak dawniej. A może ktoś chciałby o tym porozmawiać?
    już oceniałe(a)ś
    0
    1