Będąc w Krakowie co chwile można napotkać na niewielkie stragany z obwarzankami - z makiem, sezamem czy z solą. Niektórzy krakowskie obwarzanki nazywają bajglami. I choć oba wypieki łączy pochodzenie, to dzisiaj nieco się od siebie różnią. Klasyczne obwarzanki formuje się z dwóch, zaplecionych wokół siebie wałeczków ciasta, podczas gdy bajgle, popularne po drugiej stronie Atlantyku powstają z jednego kawałka drożdżowego ciasta. Oba wypieki mają też nieco inną strukturę (bajgle są bardziej mięsiste), a czasem - skład ciasta. To, co je łączy, to kształt okręgu oraz to, ze wyrośnięte bułeczki, przed wypieczeniem, obgotowuje się we wrzątku z dodatkiem sody. Dzięki temu, po wyjęciu z pieca, mają błyszczącą, skórzastą skórkę. Jednak i jednych, i drugich, na pewno warto spróbować.
Bajgle nowojorskie
Przepis: David Miller, Massolit Bakery & Cafe, Kraków
Ciasto:
4 1/2szklanki mąki pszennej o wysokiej zawartości glutenu
350 g wody, ciepłej
1 1/4 łyżki słodu jęczmiennego lub miodu
2 1/2 łyżeczki soli
1 1/4 łyżeczki (7g) drożdży instant
Do gotowania bajgli:
4 litry wody
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżki słodu, miodu lub cukru
1 łyżeczka soli
do posypania: sezam, mak, czarnuszka
Drożdże wymieszaj z ciepłą woda i słodem, odstaw na 10 minut. Połącz z pozostałymi składnikami, wymieszaj, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Wyrabiaj przez 10 minut. Ciasto przełóż do miski, przykryj folia spożywczą i odstaw do wyrastania na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub na całą noc, do lodówki.
Wyrośnięte ciasto podziel na 6 lub 8 kawałków. Każdy uformuj w kule, naciągając ciasto ?pod spód? odciętej porcji . Zrób w środku dziurkę i rozciągnij obrączkę z ciasta, by uzyskać okrąg o średnicy ok. 18 cm. Odłóż na blachę wyłożona pergaminem, przykryj ściereczką posypana mąka i odstaw do wyrastania na ok. 20 minut.
W garnku zagotuj wodę ze wszystkimi dodatkami. Do gotującej się na średnim ogniu wody wrzucaj bajgle i gotuj po 2 minuty z każdej strony. Wyjmij, posyp wybranymi ziarnami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza, piecz przez 20 minut.
Wszystkie komentarze