W kolejnej podróży Minta zagląda do kuchni restauracji Malika w Gdyni. Wraz z szefowa kuchni, Ewa Maliką Szyc Juchnowicz przyrządziliśmy grillowane śledzie w chermouli - pachnącej świeżymi ziołami i cytryną marynacie rodem z kuchni Maghrebu.

Chermoula (czyt. szermula) to nazwa marynaty popularnej w kuchniach krajów Maghrebu, zazwyczaj używana do przyrządzania grillowanych lub pieczonych mięs oraz ryb. Jej bazą jest mieszanka posiekanych, świeżych ziół: kolendry , pietruszki oraz mięty, świeżego, roztartego czosnku oraz ziaren kminu, do których dodaje się kiszone cytryny, świeżą, posiekana papryczkę chili, pieprz, sól, sok z cytryny i oliwę. Ze względu na swój świeżo-ziołowy smak, marynata dobrze pasuje do tłustych morskich ryb, np. sardynek czy makreli. My postanowiliśmy ją wykorzystać do zamarynowania ryb o bardziej lokalnym charakterze - śledzi. Podczas przygotowania potrawy szefowa kuchni zdradziła nam tez sekrety innych arabskich mieszanek przypraw, jakich używa w kuchni, m.in. za'ataru oraz przyprawy ras el hanout.
Więcej
    Komentarze
    Obojętnie w jakiej scenerii - nie trawię Minty (Magdy Gessler również, ale to inna bajka)! Czy GW naprawdę nie może sobie pozwolić na kogoś kompetentnego, obeznanego z kamerą i władającego językiem polskim? Czy może Minta jest to znajoma albo krewna królika?
    @babunia45 Zgadzam sie. W dodatku kobieta nie ma sama pojecia o gotowaniu. Niestety zenada.
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    @babunia45 patrz na talerz, nie na Mintę
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    jablka zastapic gruszkami, migdaly innymi orzechami, maslo magrayna, cukier syropem glukozowo-fruktozowym... minta nie rozumie, ze klasycznych potraw sie nie zmienia. ale mina faceta jak uslyszal minte gadajaca o innych orzechach - bezcenna :-)
    już oceniałe(a)ś
    6
    3
    Po 304 minutach "odpoczywania" stek będzie raczej mało atrakcyjny.
    już oceniałe(a)ś
    2
    0
    Ta pani jest jak zachęta do strajku głodowego, ale bardziej irytujące niż jej aparycja i anemiczny spowolniony psychotropami głos wydaje mi się strzelanie fot smartfonem nad gotową miską.
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    Po 10 dniach będzie już 2 stycznia - powaliło was !
    @jmma777 I to jest najlepszy komentarz ! Pełne poparcie. Jest to udawana miłość plemienna... I jeśli dla kogoś wielogodzinne obżeranie się w stadzie o różnym wieku i wygadywanie głupot jest najważniejsze w życiu, to znaczy że pora umierać. Bo widocznie mózg już nie pracuje logicznie... (w czasach jaskiniowych takie zachowanie po polowaniu było logiczne...)
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Skoro o gastronomii Trmiasta i... naszej iscie europejskiej goscinnosci mowa: ATTENTION RUSSIAN TOURISTS VISITING GDYNIA !!! Otoz w moim demokratycznym chrzescijanskim kraju, w srodku cywilizowanej Europy na jednej z Sopockich restauracji jej wlasciciel umiescil napis "Nie obslugujemy Rosjan". Rosjan? Jak wlasciciel by to sprawdzal? Legitymowaniem klientow, a moze - wzorujac sie na hitlerowskich ustawach Norymberskich - na podstawie pomiarow czaszki... a moze nawet sprawdzania metryk urodzenia przodkow do 8 pokolenia wstecz? Ciekawe jak takie dzialanie ma sie do artykulow 32 i 35 Konsytucji RP? A teraz, drodzy Rodacy, wybrazcie sobie podobny napis witajacy naszych turystow np. w Smolensku. *** h t t p : //wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/51,114871,16595131.html?i=3
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Skoro o gdynskiej gastronomii i... iscie europejskiej goscinnosci mowa: ATTENTION RUSSIAN TOURISTS VISITING GDYNIA !!! Otoz w moim demokratycznym chrzescijanskim kraju, w srodku cywilizowanej Europy na jednej z Sopockich restauracji jej wlasciciel umiescil napis "Nie obslugujemy Rosjan". Rosjan? Jak wlasciciel by to sprawdzal? Legitymowaniem klientow, a moze - wzorujac sie na hitlerowskich ustawach Norymberskich - na podstawie pomiarow czaszki... a moze nawet sprawdzania metryk urodzenia przodkow do 8 pokolenia wstecz? Ciekawe jak takie dzialanie ma sie do artykulow 32 i 35 Konsytucji RP? A teraz, drodzy Rodacy, wybrazcie sobie podobny napis witajacy naszych turystow np. w Smolensku. *** h t t p : //wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/51,114871,16595131.html?i=3
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Abstrahując od łamanej polszczyzny, tibonow, rybajow i midjumrer, niektóre kawałki miąs miały zielonkawo-bure plamy. Czy ta zieloność jest normalna?
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    `