W kolejnej podróży Minta zagląda do kuchni restauracji Malika w Gdyni. Wraz z szefowa kuchni, Ewa Maliką Szyc Juchnowicz przyrządziliśmy grillowane śledzie w chermouli - pachnącej świeżymi ziołami i cytryną marynacie rodem z kuchni Maghrebu.

Chermoula (czyt. szermula) to nazwa marynaty popularnej w kuchniach krajów Maghrebu, zazwyczaj używana do przyrządzania grillowanych lub pieczonych mięs oraz ryb. Jej bazą jest mieszanka posiekanych, świeżych ziół: kolendry , pietruszki oraz mięty, świeżego, roztartego czosnku oraz ziaren kminu, do których dodaje się kiszone cytryny, świeżą, posiekana papryczkę chili, pieprz, sól, sok z cytryny i oliwę. Ze względu na swój świeżo-ziołowy smak, marynata dobrze pasuje do tłustych morskich ryb, np. sardynek czy makreli. My postanowiliśmy ją wykorzystać do zamarynowania ryb o bardziej lokalnym charakterze - śledzi. Podczas przygotowania potrawy szefowa kuchni zdradziła nam tez sekrety innych arabskich mieszanek przypraw, jakich używa w kuchni, m.in. za'ataru oraz przyprawy ras el hanout.
Więcej
    Komentarze