Sernik baskijski. Dla branży mleczarskiej ten trend z Instagrama i TikToka jest jak wielka, darmowa kampania reklamowa. Cenna w czasach, gdy krowie mleko znika z lodówek

Ten przepis zrobił z Rozkosznego gwiazdę. Przy okazji zwiększył dochody branży mleczarskiej i zmienił świąteczne tradycje w wielu polskich domach.

-   W 2017 r. mieszkałem w Hiszpanii. W kawiarni w Madrycie zjadłem sernik i oniemiałem. Był lekki, rozlewał się na talerzu jak włoskie lody, a z wierzchu był przypalony. Nie przypominał serników z Polski czy sernika nowojorskiego, który jest wprawdzie kremowy, ale z wierzchu równy jak stół i jasny. Zapytałam obsługę i dowiedziałem się, że to wariacja na temat deseru, który wymyślił szef kuchni w San Sebastian. Poczułem, że muszę tam pojechać - wspomina Michał Korkosz, znany jako Rozkoszny, autor bloga o tej samej nazwie.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Małgorzata Bujara poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze
    Co do taniości tej metody to miałabym pewne wątpliwości - oczywiście w porównaniu z kozetką to nic, ale ze wszystkich rzeczy to właśnie składniki do ciast zdrożały najbardziej (no może mniej niż mieszkania:). Dla mnie gotowanie to raczej obowiązek, a pieczenie rzeczywiście to co innego... Moja mama nie umiała piec, raz jak próbowała zrobić bezy, to wyszła totalna breja. Piekła za to moja babcia i nauczyła mnie smaków, których szukałam w gotowych wyrobach i niestety nie znalazłam. Gdy zachorowała na Alzheimera i przestała piec, sama zaczęłam eksperymentować, aby uzyskać ten sam smak (niestety wcześniej nie zapytałam o przepisy, a nie przewidziałam, że tak szybko straci pamięć). Kajmakowe mazurki na kruchym cieście to prawie cały dzień roboty (ale robię na dwa domy, więc w ilościach hurtowych), ale są tego warte i rzeczywiście smakują tak jak pamiętam to z dzieciństwa. Podczas ostatnich świąt babcia (która już całkowicie straciła kontakt z rzeczywistością) zjadła i powiedziała, że to pyszne i zapytała co to jest. Z jednej strony było mi przykro, że nie pamięta czegoś, co sama przygotowywała całe życie, a z drugiej pomyślałam, że jest to jednak jakiś sposób na przedłużenie jej pamięci na kolejne pokolenie. Mam 21-letniego syna, który świetnie gotuje, ale nie piecze - mazurki jednak robi ze mną i mam nadzieję, że przejmie tradycję.
    @aleksandrapt
    Fajna historia i fajnie napisana. :)
    już oceniałe(a)ś
    21
    1
    " pieczenie ciasta działa jak terapia": pamiętam fragment " czterdziestolatka", gdy kobieta pracująca opowiadała jak to profesor Nowowiejski już chciał popełnić samobójstwo bo jakieś prestiżowe pismo skrytykowało jego prace..." a profesorowa zaraz do kuchni piec ciasto"... I sytuacja się rozładowała...
    @marekpoplawski
    takie ciasto musi być ze śliwkami
    już oceniałe(a)ś
    13
    1
    @maszynista_orzechowski
    O właśnie:)
    już oceniałe(a)ś
    4
    1
    @maszynista_orzechowski
    Chyba Cię poj......
    już oceniałe(a)ś
    1
    8
    @marekpoplawski
    Cały episkopat potwierdza: Rozkoszny jest.
    Do konsumpcji dojdzie w najbliższym czasie (za zamkniętymi drzwiami).
    czyli...
    Dlaczego właściwie zakochaliśmy się masowo właśnie w tym deserze? Ze wzajemnością!?
    już oceniałe(a)ś
    4
    0
    @marekpoplawski
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Obejrzałam załączony filmik na instagramie, wierzę, że sernik super, ale ciężko się ogląda, niewyraźna mowa, akrobacje z wrzucaniem składników z wysokości, by się rozpryskiwały na boki, bałaganiarska jakaś ta maniera. Ale skoro się podoba, to pewnie to nowa norma.
    @natassja
    Manierę Rozkoszny ma koszmarną, również kiedy pisze (korektę też zwolnił;)).
    Ale jego przepisy są na ogół bardzo w porządku i proste w wykonaniu.
    już oceniałe(a)ś
    3
    0
    Hmmm, serek Philadelphia. Propomuje zapoznac sie z jego skladem i porownac z polskimi serkami podobnego smaku i konsystencji. Philadelphii od dawna mowie nie.
    @Slawek Kucharczyk
    Fakt, skład bombowy!
    już oceniałe(a)ś
    2
    0
    @Slawek Kucharczyk
    W ogóle nie rozumiem tego trendu. Co jak co, ale mamy w Polsce naprawdę szeroki wybór bardzo dobrego twarogu i serków twarogowych. Wiele z nich z bardzo prostym składem, bez niepotrzebnych ulepszaczy. I oczywiście są dużo tańsze.
    już oceniałe(a)ś
    17
    0
    @Senlin
    Ale ten serek na 'phi...' ma taki amerykański sznyt, a nie pszenno-buraczany wiejski sznyt Leppera lub tego chłopskiego wiceministra w lakierkach
    już oceniałe(a)ś
    6
    1
    @Slawek Kucharczyk
    jaki jest zamiennik ?
    już oceniałe(a)ś
    2
    0
    @Slawek Kucharczyk
    Prawda, są znacznie lepsze zamienniki: piekłam ten sernik już dobre kilkanaście razy, zawsze używałam śmietankowego serka kanapkowego polskiego producenta, ma lekko słoną nutę, prościutki skład (3 składniki!) i normalną cenę. Stosuję 4 opakowania x 200g oraz połowę opakowania mascarpone. Sernik robi furorę, polecam wypróbować, chociaż może niekoniecznie z tego udziwnionego przepisu z artykułu...
    już oceniałe(a)ś
    6
    0
    @arch
    Nie będę robić reklamy, ale piekłam z serka firmy „P******a”, jest w prostokątnych opakowaniach w każdym chyba lidlu i biedronce
    już oceniałe(a)ś
    3
    0
    Czy to nadal jest 'sernik baskijski'? Po tych modyfikacjach z jogurtem,spodem i zmianą konsystencji, która, jak wynika z artykułu, była charakterystyczna dla tego wypieku? Uczciwie by to nazwał jego wariacją na temat przepisu i już.
    Przypomina mi to dyskusje w komentarzach do przepisów. Np "Ciasto czekoladowe z jabłkami" "Cześć, czy próbował ktoś piec z malinami? Mogą być mrozone? Ile dodać mielonych orzechów zamiast mąki i co zamiast jajek bo syn jest uczulony. Nie lubimy czekolady,myślicie ze bez kakao się uda?" Itp itd.
    @a..w
    I jeszcze to - 20 przepisów na sernik, a w serniku z ajerkoniakiem ktoś pyta "co zamiast ajerkoniaku, bo piekę dla dzieci?
    już oceniałe(a)ś
    19
    0
    @Stara Dama
    Haha dobre!
    już oceniałe(a)ś
    7
    0
    @Stara Dama
    A co zamiast sera bo starem od nabiału puchną usta i wygląda jak koło ratunkowe. A cukier? Można zastąpić solą? Bo ja nie lubię słodkiego.
    już oceniałe(a)ś
    5
    0
    w tym artykule z teza (sernik baskjski jest najpopularniejszym deserem, ba daniem w Polsce!) brakuje tylko psalmu do baskijskiego sernika i Rozkosznego. swoja droga ten małolat to jakis pupil redakcji? sorry, gdy ktos az tak łopatologicznie wciska mi, ze cos jest super,ctrendy i najleosze to zwyczajnie mi sie tego odechciewa...
    @Ijon_73
    No, jest wielce promowany w Wyborczej. Ostatnio były już z 3 inne artykuły na jego temat lub z nim. Pewnie znajomy kogoś z redakcji...
    już oceniałe(a)ś
    16
    1
    @Ijon_73
    Ale jeden z niewielu tematów bez zła i strachów ...
    już oceniałe(a)ś
    5
    1
    @Ijon_73
    A jadłeś? Może też bym się dziwił, gdybym nie jadł. Oczywiście wersję bliższą oryginałowi niż to coś z ciasteczkami.
    już oceniałe(a)ś
    2
    1
    jak sernik baskijski jest lekki to ja jedtem prinz Jurgen
    @MarcinMarkowski
    Mamo pacz! Gadający krążownik!
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Nie ma tu żadnego odkrycia. Wiadomo, że jak się rozbełta ser, jajka, śmietankę, to musi się udać. Skoro nie ma mąki, to np. nie grozi zakalec. Wyjdzie coś w rodzaju sufletu, wtedy mówimy, że rozlewa się po talerzu, lub że zetnie się po ośmiu godzinach w lodówce. Chcemy to bardziej związać - dodajemy mąkę ziemniaczaną (budyń). Wyjdzie różnie, więc mówimy, że takie właśnie ma być i najlepiej nadać temu wypiekowi jakąś nazwę
    @jerypi
    Prawdziwy Polak! Ba, więcej - 200 proc.Polaka w człowieku. Opluje, pojęczy, słowem skrytykuje wszystkiego co "nie nasze". "Niedobre, bo nie polskie", jakby powiedział prezes-naczelnik. Więc trzeba opluć. Żenująceeee i smutne. :-(
    już oceniałe(a)ś
    1
    4