Czy warto codziennie jadać orzechy brazylijskie? Trzeba zrezygnować z kapusty i glutenu? Sprawdzamy aktualne zalecenia ekspertów.

Odpowiednie odżywianie jest kluczowe przy niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto. To, co jemy, może wspierać terapię zaleconym przez lekarza lekiem lub przeciwnie - sprawiać, że leczenie nie będzie w pełni skuteczne.

Jaka dieta wspiera tarczycę? Odpowiadamy na najczęstsze pytania zadawane endokrynologom:

Czy jest specjalna dieta na tarczycę"

Nie. Zalecana jest zdrowa dieta typu śródziemnomorskiego lub zgodna z tzw. talerzem zdrowego żywienia.

To graficzna instrukcja komponowania posiłków - połowę talerza (czyli dziennego menu) mają zajmować warzywa i owoce; jedną czwartą - produkty pełnoziarniste: kasze, płatki owsiane, ciemny makaron czy razowe pieczywo; tyle samo miejsca powinniśmy przeznaczyć na talerzu na białko: ryby, jajka, strączki, chude mięsa, orzechy. Służy nam, a więc też tarczycy, dieta przeciwzapalna, czyli bogata w:

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Łukasz Grzymisławski poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze
    W końcu ktoś napisał o tym. Wszystkie diety eliminacyjne krążące w internecie bez konkretnego wskazania i uzasadnienia to jedna wielka bzdura. A bezglutenowa w szczególności. Ale jeśli ktoś jest szczęśliwszy bez glutenu...
    @justawomen
    Gluten przy chorej tarczycy ? Znaczy że nie jesteś chora. Jakbyś była to byś rozumiała jak się czuje człowiek chory na tarczyce po zjedzeniu glutenu.
    już oceniałe(a)ś
    0
    9
    @smegol_w
    ja jestem chory na tarczycę i chętnie się dowiem, jak się czuję po zjedzeniu glutenu.
    już oceniałe(a)ś
    14
    0
    @smegol_w
    Po prostu dość często chorobą tarczycy towarzyszy nietolerancja na pewne pokarmy np. gluten
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    @smegol_w
    Jakbyś przeczytał(a) artykuł powyżej, to byś wiedziała, że chora tarczyca nie ma nic wspólnego z glutenem. No, chyba że ktoś jednocześnie ma chorą tarczycę i nietolerancję glutenu - ale to już jego pech, a nie zależność.
    już oceniałe(a)ś
    9
    0
    Kolejny artykuł pełen oczywistości.

    To nie jest jakieś szczególne odkrycie, że jak się człowiek nawpie**ala kiełbas i kiepskiego taniego pieczywa, a zapije to alkoholem lub coca colą, to nie będzie mu dobrze. Właściwie to każdy to wie, ale ludzie z jakichś powodów i tak odżywiają się jak świnie, więc może trzeba przyjrzeć się, dlaczego tak jest.

    No bo nie wierzę, że czytelnicy GW nie wiedzą o tym, że czerwone mięso, przetworzone mięso, słodzone napoje, generalnie cukier, nadmiar soli itd. są niezdrowe.
    @geo-tmk
    W zasadzie we wszelkich pojawiających się w Wyborczej tekstach o jakichkolwiek schorzeniach zalecana jest dieta śródziemnomorska. Reszta to już tylko dodatki.
    już oceniałe(a)ś
    5
    0
    Ja pierniczę, komentujące trolle.

    A ja dziękuję za art., dla mnie istotny. Byłam na etapie 2 orzechy braz. dziennie.
    Choroby tarczycy dotyczą głównie kobiet. Trolle, wstrzymajcie się.
    już oceniałe(a)ś
    17
    7
    Czyli zwykła zbilansowana dieta. Ale nie... te wszystkie pacjentki wymawiające z namaszczeniem "Hashimoto" (brzmi poważnie) muszą mieć specjalną dietę "na Hashimoto":)))
    już oceniałe(a)ś
    9
    6
    Taki artykuł może napisać każdy. Argumenty podawane w formie "uważa się", " przypuszcza się" to żadne argumenty. W artykule nie ma ani jednej rzeczy, która usprawiedliwiałaby jego napisanie. Stek banałów.
    już oceniałe(a)ś
    9
    9
    23 orzechy brazylijskie dziennie? Miłego zatrucia selenem życzę.
    już oceniałe(a)ś
    0
    1
    Niepoprawnie politycznie jest pisać tylko o pacjentkach...
    @pinkus61
    tak, teraz się nawet mówi osoba z macicą, żeby nikogo nie dyskryminować genderowo
    już oceniałe(a)ś
    1
    6