Coraz więcej badań wskazuje na to, że spożywanie produktów wysokoprzetworzonych wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób cywilizacyjnych. Z nowej analizy wynika, że taka dieta jest jedną z przyczyn nowotworów górnego odcinka przewodu pokarmowego.

Żywność wysokoprzetworzona to jedzenie produkowane przemysłowo, zawierające wiele składników, których nie znajdziemy we własnej kuchni. Dodane do nich substancje mają na celu przedłużenie terminu ważności spożycia i wykreowanie pożądanego smaku. To m.in. słodkie napoje gazowane, słone chipsy, paluszki, ale także przemysłowe słodycze, sklepowe ciasta, lody, pieczywo tostowe, margaryna, słodzone płatki śniadaniowe, posłodzone jogurty owocowe, mrożona pizza, paluszki rybne, nuggetsy, parówki, kiełbasy... i wiele innych produktów, które dzisiaj możemy znaleźć na półkach sklepowych.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Monika Tutak-Goll poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze
    A najbardziej zabawne jest to że taką parówkę i chpisa można reklamować, a np wina już nie....
    @AndrewZG
    Podobnie jak nie można pokazywać ludzi uprawiających miłość ani nagości, zwłaszcza dzieciom, ale mordowania, strzelania, zabijania juz tak.
    już oceniałe(a)ś
    14
    0
    @AndrewZG
    koneserzy obchodzą się bez reklamy,
    a jeśli mamy szukać to wszystko jest
    szkodliwe, nawet życie jest śmiertelne !
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Ameryka nie została tym artykułem odkryta. Wiem doświadczalnie, że radykalna zmiana diety i zastąpienie produktów wysoko przetworzonych posiłkami, które przygotowuję sam z podstawowych składników poprawiły zarówno moją sylwetkę, cerę jak i wyniki badań. Co zabawne, takie żywienie jest tańsze.
    @kr_okodyl
    Jak masz na to czas.
    już oceniałe(a)ś
    13
    1
    @beaumonter
    Można jeść gotowe i nie jeść mocno przetworzonego
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    @beaumonter
    To kwestia priorytetów. Wolę czas spędzić na gotowaniu, niż później na staniu w kolejkach do lekarzy. Poza tym można gotować na dwa lub trzy dni do przodu i odgrzewać przygotowane posiłki. Można też przygotować coś na szybko, mieszając proste składniki i stworzyć z tego sałatkę ;-)
    już oceniałe(a)ś
    3
    0
    Jaki niby wspólny szkodliwy składnik znajduje się w lodach, jogurcie owocowym, chipsach i parówkach? Sól? Kwas cytrynowy?Ok, wysoko przetworzone,ale przeciez kazdy z tych pokarmów ma inną technologię produkcji. Trochę po łebkach ten artykuł... brzmi jak z cyklu "uwaga, w żywności znajduje się chemia!" ;)
    już oceniałe(a)ś
    21
    2
    Ale czy przeciętny konsument rozumie co to jest "żywność wysoko przetworzona"?
    Samo drobne zmielenie produktu spełnia tę definicję?

    Przydałyby się jakieś oznaczenia lub specjalna ramka z konkretną informacją na opakowaniu. Wyróżniona, odrębna od listy składników produktu.
    @januszw.jankowski
    A nie czy taki produkt może znajdować się na półkach sklepowych do sprzedaży?
    najczęściej kupują go nastolatki i dzieci!
    W szkole, w domu nie dostaną takiej informacji, bo one do odbiorców masowych nie docierają!!
    NIE MA KONTROLI ŻYWNOŚCI!!!
    Ryby powinny być mrożone najdłużej do pół roku. A sprzedaje się takie z terminem czteroletnim.
    Do żywności nie powinno dodawać się chemii. Gdy patrzę na metkę wędliny i widzę kilka linijek zapisu o składnikach, to wiem, że to jest badziewie. I zaszkodzi.!!!!!
    Kiedyś zobaczyłam pięknie wyglądające ciasto. Ale jak zawsze, spojrzałam na metkę. Tam było 9! DZIEWIĘĆ!! różności z określeniem zaczynającym się od E-. O wielu napisano, że są szkodliwe.
    Przecież tego NIKT NIE KONTROLUJE!
    Czy kiełbasa nafaszerowana chemią powinna nosić taką nazwę? Bo nawet zamiast wędzenia (też szkodliwe) daje się jakiś dodadtek chemiczny!!!

    Ktoś sprawdza jakość warzyw i owoców i ilość ponad normatywną chemii? NIE!!! NIKT!!!!
    Najwyżej dowiemy się, że to lub inne państwo odmówiło przyjęcia ze względu na nadmiar chemii.
    Zamiast pysznej ryby łososia, za ciężkie pieniądze otrzymuje się ekwiwalent wartości porównywalnej do kurczaków z hodowli.
    W chlebie dla diabetyków 9cukrzyków) na metce był wyszczególniony.... cukier
    itd.... itp.....
    już oceniałe(a)ś
    12
    4
    @M.K.Zet
    "DZIEWIĘĆ!! różności z określeniem zaczynającym się od E"

    Na przykład takich straszliwych substancji jak E330 czyli kwasek cytrynowy?
    już oceniałe(a)ś
    7
    2
    @januszw.jankowski
    Nie dość, że definicja jest nieostra, to jeszcze artykuł jest mało konstruktywny.
    Dużo bardziej pożyteczne było by wskazanie przykładów pozytywnych - żywności nie "wysoko przetworzonej".

    No bo skoro takie czipsy są w tej grupie, to czy purre ziemniaczane też? A może już nie? A marchewka z groszkiem z puszki? W końcu była dość długo ta mieszkanka przetwarzana...
    już oceniałe(a)ś
    4
    1
    @januszw.jankowski
    Unikać mielonego, pasztetu, kiełbasy?
    już oceniałe(a)ś
    4
    0
    @januszw.jankowski
    Mój syn zapytał czy jeść mąkę, bo jest przecież zmielonym ziarnem.
    już oceniałe(a)ś
    2
    1
    @legeh
    > z puszki
    Nie strasz puszkami, wylicz całą wysoko przetworzoną żywność w słoikach i butelkach.

    Na przykład kwas octowy E260 w przetworach konserwowych, kwas mlekowy E270 w przetworach kiszonych, kwas askorbinowy E300 w jednych i drugich, tokoferole E306 i lecytyny E322 w olejach roślinnych i tłustych ziarnach, chlorofile E140 we wszystkich roślinach zielonych, agar E406 w ptasim mleczku, pektyny E440 w jabłkach, celuloza E460 w ścianach komórkowych wszystkich roślin wyższych, dwutlenek węgla E290 w przetworach kiszonych i w powietrzu, tlen E948 w powietrzu, etanol E1510 w produktach fermentacji alkoholowej i mlekowej...
    już oceniałe(a)ś
    7
    0
    A jak mówię, że samo życie jest śmiertelną chorobą
    to nikt nie chce mi wierzyć, to teraz macie inne dziadostwa.
    już oceniałe(a)ś
    16
    1
    Złota zasada mówi że 80% naszych kalorii powinno byc zdrowych natomiast 20% mozemy poswiecic na przyjemnosci. Dieta w ktorej odmawiamy sobie wszystkiego to taka dieta której się nie trzymamy
    już oceniałe(a)ś
    15
    1
    Technologia żywności ma wielki dylemat: czy dać ludziom dużo taniej i dostępnej żywności chronionej przed pleśnią i bakteriami żeby nie umarli z głodu teraz, czy dać mniej i droższej żeby nie umarli za 20 lat?
    już oceniałe(a)ś
    14
    1
    A nasze zwierzęta karmimy ich całe zycia takim przetworzonym syfem. I się dziwimy czemu takie słabe i na raka umierają.
    już oceniałe(a)ś
    11
    0