Fermentacja jest sposobem na konserwowanie żywności, przedłużanie jej trwałości i poprawianie smaku. Wiele osób nie jest jednak świadomych korzyści zdrowotnych, jakie niesie ze sobą spożywanie sfermentowanego jedzenia.

Żywność fermentowana jest definiowana jako "żywność lub napoje wyprodukowane w wyniku kontrolowanego wzrostu drobnoustrojów i przemiany składników żywności w wyniku działania enzymatycznego". Należą do nich: kiszona kapusta, kefir, chleb na zakwasie i niektóre pikle (te uzyskiwane na drodze fermentacji mlekowej). 

Żywność fermentowana jest bogata w pożyteczne mikroorganizmy i metabolity (substancje wytwarzane przez bakterie podczas fermentacji i korzystne dla zdrowych jelit). 

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Więcej
    Komentarze
    Ludzie jedli fermentowaną żywność w przeszłości nie z powodu wygody tylko, że była to forma konserwacji płodów rolnych zanim pojawiły się lodówki.
    już oceniałe(a)ś
    6
    0
    Uwielbiam kapustę kiszoną :D Jak zamawiam sobie obiad przez roomservice i w daniu jest właśnie kapusta to zawsze proszę o dodatkową porcję. Ogólnie wszystkie kiszonki są zdrowe :)
    @magdak94
    ...no i potem konkretna korzyść: biogaz, tylko jak go okiełznać?
    już oceniałe(a)ś
    0
    0