Gluten to mieszanina dwóch białek naturalnie występujących w wielu zbożach.
– Na tzw. „talerzu zdrowia" połowa zalecanych produktów to warzywa i owoce. Ćwiartka talerza to produkty skrobiowe, w tym zbożowe. Codziennie dla zdrowia powinno się spożyć przynajmniej 90 g produktów zbożowych pełnoziarnistych, takich jak kasze, ciemne pieczywo czy makaron razowy. To właśnie produkty ze zbóż powinny być głównym źródłem węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego w diecie – mówi Olga Gajek-Daszczyńska, ekspertka kampanii „Glutenowy zawrót głowy".
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Wszystkie komentarze
Niestety. Nie ma nawet wzmianki o tym, że nie wszystko jest tak proste. Na przykład:
* Pieczywo czy makaron czasem bywają ciemne, bo są barwione karmelem.
* Nie każda kasza jest zbożowa (gryczana nie jest).
* Ziemniaki, frytki i chipsy to też produkty skrobiowe.
* Produkty z mąki razowej nie są zalecane przy chorobach układu pokarmowego.
a prócz krzyczenia na że bzdury, jakieś materiały źródłowe?
Czy homo jak zlazł z drzewa jadł pszenicę? I inne przetworzone węglowodany? Nie. Masz odpowiedź.
pszenica to nie są przetworzone węglowodany
Czy homo jak znalazł z drzewa to od razu do auta i ze smartfonem w ręce? Nie. Masz komentarz do swoich mądrości.
> Czy homo jak zlazł z drzewa
Jak dopiero zlazł z drzewa, to jeszcze nie był homo. Ale już dwa miliony lat temu był wszystkożerny.
> Nie je się przetworzonych węglowodanów w postaci zbóż
Oczywiście, że nie. Tylko frytki i chipsy.