W przypadku osób cierpiących na choroby układu krążenia produkty mleczne muszą mieć obniżoną zawartość tłuszczu.

Hanna Stolińska - dietetyczka

Osoby z chorobami serca powinny wzbogacić swoją dietę o wielonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie omega-3, które regulują gospodarkę lipidową w organizmie. Działają też przeciwzapalnie, a miażdżyca jest chorobą o podłożu zapalnym.

Unikać należy natomiast tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Trzymajmy się z dala od ciasteczek, fast foodów czy drożdżówek. Ukryte tłuszcze to także majonez i śmietana! W przypadku osób cierpiących na choroby układu krążenia produkty mleczne muszą mieć obniżoną zawartość tłuszczu. Mleko może być maksymalnie 2 proc., a ser biały twarogowy nie więcej niż półtłusty. Sery żółte, pleśniowe, mozzarella, feta, topiony trzeba wykreślić z menu.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Monika Tutak-Goll poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze
    Go vege!
    @lotek
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Warto jeszcze opisac proces odtluszczania produktow mlecznych, wtedy kazdy sam pomysli, co jest dla niego zdrowsze...
    już oceniałe(a)ś
    3
    0
    A ja tam raz, czy dwa razy w roku, szczególnie w podróży, lubie wejść na frytki do jednej z tych egzotycznych restauracji niesłusznie zwanych fast foodami
    już oceniałe(a)ś
    2
    0
    Strasznie odkrywcze.
    już oceniałe(a)ś
    2
    0