Wiele badań potwierdza, że dieta z wyłączeniem lub bardzo dużym ograniczeniem białka pochodzenia zwierzęcego zwalcza stan zapalny i przynosi duże korzyści dla zdrowia

Badania przeprowadzone w szwedzkim Instytucie Karolinska dowodzą, że dieta wegańska niskotłuszczowa wytłumia proces reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). W badaniu opisanym w „Complementary Therapies in Medicine” w 2015 r. wzięło udział 600 uczestników, którzy na trzy tygodnie przeszli na dietę wegańską. Okazało się, że dzięki tej zmianie udało im się znacznie zredukować ilość białka C-reaktywnego, kluczowego markera ostrego i przewlekłego stanu zapalnego.

Mięso ma prozapalny potencjał, dlatego jeśli chcemy wyciszyć stany zapalne w naszym organizmie, powinniśmy przejść na dietę złożoną głównie z warzyw.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Więcej
    Komentarze