Zgaga? Nadkwasota? Każdy, kto zmaga się z tym problemem, wie, że pomóc mogą środki z apteki - alkalizujące pastylki albo mleczko. Gorzej, jeśli takie samoleczenie zgagi dużymi dawkami preparatów alkalizujących jest stosowane przewlekle.

Zawarte w nich środki wiążą fosforany z jedzenia. Ich określony poziom jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania kości. Jeśli ktoś regularnie pije mleczko na zgagę w dużych ilościach, to może u niego dojść do tego, że poziom fosforanów we krwi i w organizmie będzie zbyt niski. W takiej sytuacji możliwa jest osteomalacja, czyli rozmiękanie kości. Jeśli dojdzie do ucieczki wapnia i fosforu z kości, to staną się one bardziej podatne na złamania. Dlatego pacjentom z osteoporozą odradzam przewlekłe przyjmowanie dużych ilości preparatów alkalizujących.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Michał Olszewski poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze