Francja to nie tylko wieża Eiffla, croissanty i Brigitte Bardot
My zawdzięczamy jej bagietkę, buliony, galantyny i suflety. Jednak gdyby nie inwencja kilku rozkochanych w kuchni Polaków, być może kuchnia francuska byłaby uboższa o kilka słynnych potraw.
Jakie francuskie potrawy są najbliższe zawodowym kucharzom z Polski? Królik, kaczka, pularda, croissant
Nie chciała robić filmów za granicą, bo nie lubiła wyjeżdżać z Francji. Nie miała ambicji. Traktowała obojętnie władzę, jaką miała. W roku 1956 żyła, jakby to już był rok 1968.
Nowe prawo pozwala na "rozłączanie się" z firmą poza godzinami pracy - tj. na nieodbieranie służbowych telefonów czy mejli. Chodzi o ponowne przywrócenie granic między życiem prywatnym a zawodowym.
Ze słów mieszkańców La Folatiere i dokumentów wyłania się historia, która brzmi jak połączenie serialu "'Allo 'Allo!" z oscarowym "Angielskim pacjentem": cóż, że wojna, skoro wino jest przednie,...
Pamiętamy go z programu "Pieprz i wanilia", w którym opowiadał o swoich egzotycznych podróżach. Ale zanim urodzony w Toruniu Mieczysław Sędzimir został Tonym Halikiem, przeżył kilka różnych...
W moim kryminale strzał ze smitha & wessona robi dziurę o średnicy 80 cm. Ten pistolet nie robi takiej dziury? Mam to gdzieś - mówi Pierre Lemaitre, autor bestsellerów o komisarzu francuskiej policji...
Francuzi już mają zestaw tematów do kolacji na cały rok: zamachy, bezrobocie, zasiłki dla uchodźców. I mają nową Mariannę, która poprowadzi lud na barykady. Pardon, Marine.
Jest gruby, czerwony i ma 117 lat. Tak, to on, słynny przewodnik Michelina po francuskich restauracjach. Ich szefowie z drżeniem serca czekają co roku o tej porze na werdykt, kto dostał, a kto...
Hemingway mawiał: "Kiedy jesteś w Paryżu, jedyny powód, dla którego nie miałbyś stanąć w Ritzu, jest taki, że cię na niego nie stać". Przypominamy więc adres: plac Vendome 15.
Spójrzcie na Francuzów: zajadają się pasztetem z gęsich wątróbek, tłustym mięsem, serami i maślanymi rogalikami. A są szczupli i rzadko cierpią na miażdżycę. A Amerykanie jedzą niskotłuszczowe...
- W Paryżu podstawą sukcesu w jakiejkolwiek dziedzinie jest głęboka wiara w siebie. Przy podrywaniu musisz myśleć tak: "Kochanie, masz szczęście, że podrywa cię ktoś taki jak ja" - tłumaczy Stephen...
Gdzie leży Dijon, wie każdy - tam, gdzie robią musztardę. A dokładniej? Otóż nie byle gdzie, bo w Burgundii, w krainie słynącej z doskonałych win i z kuchni, która wywarła trwały wpływ na całą...
Gwarne piwiarnie i knajpki zapraszają na flamandzkie dania główne: wołowinę na piwie, krwiste befsztyki, małże, krewetki. Kuchnia flamandzka nie jest zbyt wyrafinowana, ale - jak wszędzie we Francji...
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.