Eksperci ostrzegają, że nadmiar chemii w naszej żywności może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Przetworzona, naszpikowana barwnikami, konserwantami, emulgatorami i wzmacniaczami smaku żywność mieni się barwami niczym z tablicy Mendelejewa. Niektóre z nich, spożywane w nadmiarze, mogą znacząco zwiększać ryzyko ciężkich chorób z nowotworami włącznie. Część, jak cukier, sól i tłuszcze, stała się przekleństwem nie tylko kuchennym, ale też cywilizacyjnym, prowadząc do epidemii otyłości i cukrzycy. Przedstawiamy ich listę z oczywistym zastrzeżeniem: to nie chemia w żywności powoduje nasze kłopoty ze zdrowiem, tylko jej nadmiar. Przewodnik po najczęściej stosowanych dodatkach chemicznych ma więc służyć podniesieniu świadomości konsumenckiej. Drukujemy go po to, by czytając skład ulubionych czipsów czy napoju gazowanego, nie rozkładać bezradnie rąk, tylko podejmować racjonalne decyzje. Chemia w kuchni jest błogosławieństwem, pod warunkiem jednak, że stosujemy ją z umiarem.
Ponadto w naszych dodatkach podpowiadamy:
Dodatki specjalne „Czarna lista składników żywności” już w środę, 26 sierpnia i czwartek, 27 sierpnia w „Wyborczej”
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Wszystkie komentarze