Rak jelita grubego, amyloidoza oraz zbawienne właściwości pieprzu to główne tematy tygodnika "Tylko Zdrowie", piątkowego dodatku do "Gazety Wyborczej"

Rak jelita grubego lub polipy, które go poprzedzają, przez wiele lat nie dają żadnych objawów. A gdy się pojawiają, choroba zwykle jest już zaawansowana i trudna do leczenia. To dlatego warto zrobić kolonoskopię, która wykrywa wczesne stadium nowotworu. Liczba zachorowań cały czas rośnie, przede wszystkim ze względu na starzenie się społeczeństwa, natomiast dynamika przyrostu jest dużo mniejsza niż jeszcze kilka lat temu. Z prof. nadzw. Michałem F. Kamińskim, gastroenterologiem rozmawia Wojciech Moskal.

Chorzy najczęściej skarżą się na osłabienie, obrzęki, spadek masy ciała.
Lekarze zaczynają zlecać różne badania, wszystko po kolei jest wykluczane. To może być amyloidoza.
Dwa lata temu moja przyjaciółka gwałtownie schudła kilkanaście kilogramów, szybko się męczyła, w ogóle nie miała siły. Badania wykazały niewydolność serca i nerek. Sporo czasu zajęło lekarzom postawienie ostatecznej diagnozy – amyloidoza. Wtedy po raz pierwszy usłyszałyśmy o tej chorobie. Z prof. Krzysztofem Jamrozikiem, hematologiem rozmawia Alina Mrowińska.

Wspomaga trawienie, działa przeciwbólowo i chroni przed demencją...
7 powodów, dla których warto jak najczęściej sięgać po pieprz, wymienia dietetyczka, Hanna Stolińska-Fiedorowicz.
Jedną z jego zalet jest to, że przyspiesza metabolizm. Spowalnia proces powstawania nowych komórek tkanki tłuszczowej. I jednocześnie zmniejsza wchłanianie tłuszczu z krwi. Pieprzyć potrawy powinny więc osoby, które chcą pozbyć się nadwagi. Oczywiście ani pieprz, ani zawarta w nim piperyna to nie cudowny lek na odchudzanie, ale dobry dodatek do zbilansowanej diety odchudzającej. Piperyna działa również lekko przeczyszczająco.

Tygodnik "Tylko Zdrowie" w piątek 15 marca razem z "Gazetą Wyborczą"

Komentarze