Wirusy w wyższej temperaturze wolniej się namnażają, a jednocześnie wzrasta produkcja interferonu, czyli najskuteczniejszego antywirusowego środka produkowanego przez nasz organizm. – Wykazano, że przy wyższych wartościach temperatury w naszych komórkach szybciej działają mechanizmy obronne. Wyższa temperatura powoduje przyspieszenie akcji serca, zwiększenie dopływu krwi do ważnych narządów, a co za tym idzie, większy dopływ tlenu do zaatakowanych tkanek oraz szybsze usuwanie toksyn i większą dostawę komórek odpornościowych do zakażonych tkanek – tłumaczy dr n. med. Paweł Grzesiowski, ekspert w dziedzinie profilaktyki.
Od ilu stopni zaczyna się gorączka i jakie są jej rodzaje? Co stosować? Czy zawsze powinniśmy zbijać gorączkę, czy pozwolić jej działać? Czytaj w piątek 11 stycznia w tygodniku "Tylko zdrowie", dodatku do "Gazety Wyborczej".
Wszystkie komentarze