Goździki pobudzają żołądek do wydzielania kwasu solnego i tym samym wspomagają trawienie. Mają również działanie bakteriobójcze.
Kardamon wspomaga trawienie, ma działanie bakteriobójcze i lekko pobudzające. Jest też moczopędny.
Jagody goji są bogate w witaminę C, która jest ważnym przeciwutleniaczem wymiatającym z naszego organizmu wolne rodniki. Dzięki temu pomagają zmniejszyć stężenie cholesterolu i trójglicerydów oraz obniżyć ciśnienie krwi. Poprawiają jakość skóry, włosów i paznokci. Jagody goji mają też działanie przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne, wzmacniają układ odpornościowy i chronią przed przeziębieniami.
Żurawina to bogactwo witaminy C, która ma działanie przeciwbakteryjne. Obniża pH moczu, dzięki czemu bakterie nie mogą się kolonizować. Owoc ten zwiększa również wydalanie moczu, co pozwala wypłukiwać niebezpieczne dla pęcherza drobnoustroje.
A jakie właściwości mają skórka cytryny i pomarańczy, płatki róży, pigwa i imbir? Dowiedz się z piątkowego wydania "Tylko zdrowia", dodatku "Wyborczej".
Poza tym przeczytasz w nim o sposobach przyrządzania herbat z tymi dodatkami. Jakie temperatury wody tolerują, a jakie zabijają ich właściwości? Kto szczególnie powinien pić tak przyrządzone napoje? Jaki dodatek pasuje do jakiej herbaty? I lepszy świeży czy przetworzony?
O tym wszystkim w piątkowym wydaniu "Gazety Wyborczej".
Wszystkie komentarze