W czwartek 19 lipca do całego nakładu "Gazety Wyborczej" dołączony zostanie 24-stronicowy dodatek "Dieta w osteoporozie".

Osteoporoza jest chorobą szkieletu prowadzącą do złamań kości, które mogą wystąpić nawet po niewielkim urazie (są to tak zwane złamania osteoporotyczne). Najczęściej dotyczą kręgosłupa, kości przedramienia i szyjki kości udowej, ale mogą wystąpić również w innych lokalizacjach. Nadmierna podatność kości na uszkodzenie w osteoporozie wynika ze zmniejszenia gęstości mineralnej kości i zaburzenia jej struktury. Zasada, że lepiej zapobiegać niż leczyć, wyjątkowo się sprawdza w przypadku tej choroby. Trudno jest odwrócić proces utraty kości i spowodować, że one się same naprawią. Ale odpowiednia dieta może zatrzymać postęp choroby! Osteoporozie sprzyjają też palenie papierosów, picie kawy w dużej ilości i upodobanie do słonych potraw. Nadmiar soli w diecie sprawia, że wapń z pożywienia źle się wchłania - mówi, w rozmowie z dziennikarką "Wyborczej" Margit Kossobudzką, Hanna Stolińska - Fiedorowicz, dietetyczka specjalizująca się w osteoporozie.

Z dodatku dowiesz m.in.:

  • Jak diagnozuje się osteoporozę?
  • Co jeść, by wzmocnić kości i powstrzymać chorobę?
  • Dlaczego tak ważne dla zdrowych kości jest słońce?

Ponadto napiszemy jaka jest zależność między osteoporozą a menopauzą oraz przedstawimy ćwiczenia, które pomogą opóźnić postęp choroby.

Specjalny dodatek "Dieta w osteoporozie" w czwartek, 19 lipca w "Wyborczej".

Komentarze