To, co jemy, może zwiększać lub obniżać stan zapalny w naszym organizmie. Naukowcy podpowiadają, co warto jadać każdego dnia.

Stan zapalny jest odpowiedzią organizmu na zagrożenie – infekcję lub uraz. Czasem jednak ta odpowiedź wymyka się spod kontroli i przeradza w stan przewlekły. Badania naukowe potwierdziły, że niektóre produkty i zawarte w nich związki mają szczególną wartość przeciwzapalną. 

„To, co jesz, może wpływać na poziom białka C-reaktywnego (CRP) – markera stanu zapalnego – we krwi. Może tak być, bo niektóre produkty, takie jak przetworzone cukry, pomagają uwolnić przekaźniki zapalne, które mogą zwiększać ryzyko przewlekłego zapalenia. Inne pokarmy, takie jak owoce i warzywa, pomagają organizmowi zwalczać stres oksydacyjny, który może wywołać stan zapalny" – tłumaczą eksperci słynnej amerykańskiej Kliniki Mayo. 

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Więcej
    Komentarze
    Ten artykuł może wprowadzać czytelnika w błąd. Oliwa tak naprawdę nie jest źródłem kwasów omega-3. Najbardziej bogate w omega-3 są: olej lniany, olej z lnianki, olej z orzechów włoskich i na końcu olej rzepakowy. Oliwa z oliwek jest bardzo zdrowa jako element diety śródziemnomorskiej ale zbyt duża jej podaż w wyniku tego artykułu i samym tym spożywanie większej ilości kwasów omega-6 może wręcz działać pro-zapalnie.
    już oceniałe(a)ś
    2
    0
    Tłuszcza - tłuszczy. Tłuszcze- tłuszczów.
    już oceniałe(a)ś
    1
    0