Z czego oryginalnie robiono tatar? Jakie mięso jest najlepsze do jego przygotowania? Czy istnieje wersja wegańska? Tajemnice tego dania zgłębiamy z Kamilem Kędzierskim, szefem kuchni restauracji Bocca Bar.

AGATA PIASECKA: Z czego oryginalnie robi się tatar?

KAMIL KĘDZIERSKI: Z koniny, choć wiem, że teraz są ku temu opory. Trzeba jednak pamiętać, od czego pochodzi jego nazwa. Gdy Tatarzy szli na wojnę i padły im konie, wycinano mięso i wsadzano je pod siodło, gdzie peklowało się w wyniku soli powstałej z potu. Wiem, że dziś nie brzmi to zbyt apetycznie, ale takie były początki tatara. Peklowane mięso się nie psuło i po jakimś czasie je zjadano.

Z czego robi się teraz tatar podawany w restauracji?

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Roman Imielski poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze