Na rozgrzanej kuchence stawiamy szklany czajnik. Woda szybko zaczyna się nagrzewać. Na jej powierzchni trudno dostrzec jakiekolwiek zmiany: woda sprawia wrażenie niezmąconej, ponieważ stopniowy wzrost temperatury początkowo nie wywołuje żadnych widocznych skutków. Spokój jest jednak pozorny.
Cząsteczki wody pochłaniają energię cieplną i zmniejszają się międzycząsteczkowe siły przyciągania, w związku z czym cząsteczki poruszają się coraz szybciej, a po osiągnięciu punktu krytycznego woda gwałtownie zmienia stan skupienia – z cieczy w gaz. Woda ulega nagłej przemianie fazowej. Nie każda cząsteczka w czajniku od razu przechodzi w stan gazowy, ale proces ten w końcu obejmuje wszystkie cząsteczki, a ich właściwości szybko ulegają całkowitej zmianie.
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Wszystkie komentarze
"w związku z czym cząsteczki poruszają się coraz szybciej" - aahaaaa....
"Nie każda cząsteczka w czajniku od razu przechodzi w stan gazowy" - mhmmm
no nie zareklamowaliście książki :D