Po setkach tysięcy lat gospodarczej stagnacji i powszechności czegoś, co dziś określilibyśmy mianem ubóstwa, nastąpiła eksplozja ludzkiej przedsiębiorczości i dobrobytu. Jakie są tego przyczyny?

Na rozgrzanej kuchence stawiamy szklany czajnik. Woda szybko zaczyna się nagrzewać. Na jej powierzchni trudno dostrzec jakiekolwiek zmiany: woda sprawia wrażenie niezmąconej, ponieważ stopniowy wzrost temperatury początkowo nie wywołuje żadnych widocznych skutków. Spokój jest jednak pozorny.

Cząsteczki wody pochłaniają energię cieplną i zmniejszają się międzycząsteczkowe siły przyciągania, w związku z czym cząsteczki poruszają się coraz szybciej, a po osiągnięciu punktu krytycznego woda gwałtownie zmienia stan skupienia – z cieczy w gaz. Woda ulega nagłej przemianie fazowej. Nie każda cząsteczka w czajniku od razu przechodzi w stan gazowy, ale proces ten w końcu obejmuje wszystkie cząsteczki, a ich właściwości szybko ulegają całkowitej zmianie.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Agata Żelazowska poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze
    "Cząsteczki wody pochłaniają energię cieplną i zmniejszają się międzycząsteczkowe siły przyciągania" - aha...
    "w związku z czym cząsteczki poruszają się coraz szybciej" - aahaaaa....
    "Nie każda cząsteczka w czajniku od razu przechodzi w stan gazowy" - mhmmm

    no nie zareklamowaliście książki :D
    już oceniałe(a)ś
    2
    5