Biedronka siedmiokropka (Coccinella septempunctata) należy do najbardziej lubianych owadów w Polsce. Nie tylko jest pięknie ubarwiona, ale pomaga nam też w ograniczaniu liczebności mszyc. Jeden dorosły osobnik zjada w ciągu swojego życia ok. 240 tych pluskwiaków!

Pierwsze siedmiokropki wybudzają się z hibernacji wczesną wiosną, a czasami nawet w okresie zimowych odwilży, gdy temperatura zaczyna przekraczać 0 st. C. W tym okresie nie ma jeszcze mszyc, na które mogłyby polować, ale nie jest do dla nich duży problem, ponieważ wystarczają im zapasy, które zgromadziły w swoich ciałach jeszcze przed nastaniem zimy.

Wiosna to czas, gdy biedronki skupiają się głównie na godach.

Po ich odbyciu każda samica składa do 700 jaj. Po kilku dniach wylęgają się z nich larwy, które może nie są tak urodziwe jak dorosłe, ale są od nich bardziej żarłoczne.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Monika Tutak-Goll poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze
    Tak, bo wszystkie biedronki siedmiokropki mają siedem lat od poczęcia do naturalnej śmierci, czy jak sie to teraz według aktualnych przepisów mówi.
    @niik
    Według aktualnych przepisów to podlegają ministrowi Czarnkowi.
    już oceniałe(a)ś
    1
    0