Borówki, orzechy, maliny, jarzębina i młode pędy roślin - to podstawa diety zamieszkujących nasz kraj niedźwiedzi. Ale misie uwielbiają też jabłka i gruszki z opuszczonych sadów.

Mamy już prawie 200 obserwacji niedźwiedzi - informuje organizacja ekologiczna WWF Polska. Obserwacje zapisywane są w internetowej bazie przez 34 wykwalifikowanych współpracowników i wolontariuszy z Bieszczadów, Beskidu Niskiego oraz Beskidu Żywieckiego. Pozwolą nam lepiej poznać zwyczaje niedźwiedzi rozpoczynających właśnie okres gawrowania.

W bazie są rejestrowane obserwacje dotyczące gawrowania niedźwiedzi, znakowania, śladów żerowania, a także ich nawyków żywieniowych. Spośród opisanych obserwacji odnotowano przypadki żerowania na buczynach, jabłoniach, gruszach, kłączach roślin, żerowiskach dla dzików, gnieździe os, jak również na pszenicy i pędach borówki.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Anna Gamdzyk-Chełmińska poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze
    Misi??? Naprawdę?
    już oceniałe(a)ś
    8
    4