Katastrofa klimatyczną sprawia, że chmielu jest coraz mniej, a jego jakość spada.

Nieco upraszczając, piwo powstaje w procesie fermentacji słodu zbożowego z dodatkiem drożdży. Jednak tym, co decyduje o smaku i aromacie złotego trunku jest dodawany podczas produkcji chmiel. Wyróżnia się jego dwa podstawowe rodzaje - goryczkowy i aromatyczny. Pierwszy, jak nietrudno się domyślić, nadaje piwu charakterystyczną goryczkę, natomiast drugi - co też nie jest zaskoczeniem - aromat.

Naukowcy z Instytutu Badań nad Globalnymi Zmianami Czeskiej Akademii Nauk porównali średni roczny plon chmielu aromatycznego w latach 1971-1994 i 1995-2018 w europejskich regionach upraw. Stwierdzili "znaczący spadek produkcji", który wyliczono na 0,13-0,27 ton z hektara. Najgorzej było w Celje w Słowenii - obniżka o 19,4 proc. Tylko trochę lepiej w Niemczech, które są drugim producentem chmielu na świecie - w rejonach Spalt (19,1 proc.), Hallertau (13,7 proc.) i Tettnang (9,5 proc.).

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Więcej
    Komentarze
    "spadła w nim zawartość alfa-kwasów, a to one właśnie nadają piwu charakterystyczny aromat." - a mnie się wydawało że goryczkę.
    A poza tym przecież miesiąc temu mieliście przedruk z NYT: wyborcza.pl/7,177851,30180532,the-new-york-times-przez-zmiane-klimatu-wkrotce-twoje-piwo.html
    Tylko tam skoncentrowali się na Spalterze.

    Nie ma za co, ściskam serdecznie.
    już oceniałe(a)ś
    4
    0
    Czy ty, gościu, czytasz tytuł zanim go opublikujesz? Dawno nie widziałem równie głupiego.

    Proponuję taki: Przygotujcie się na wzdęcia i gazy u krów. Wszystko przez globalne ocieplenie.
    już oceniałe(a)ś
    5
    3
    Hiobowe wieści :(
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    To piwo jest w stanie smakować jeszcze gorzej?
    @xbonx

    Widać, że pociągałeś ino szczocha z marketu.
    już oceniałe(a)ś
    1
    2
    e tam e tam, zamiast chmielu dorzuci się trochę bydlęcej żółci, nikt się nie zorientuje, tak przecież się stało całkiem niedawno w Polsce
    @bird34

    Normalnie. I soli drogowej dopie.... Oni potrafią. Polszcy przedsiembiorcy.
    już oceniałe(a)ś
    1
    0