Pieróg pochodzi od picia. Uszka i poduszka to fałszywi krewni. A barszczem można się poparzyć, choć nie jest gorący

Co pływa w tym barszczu? – zapytała mnie córka, kiedy przeszła na wegetarianizm. 

– Uszka – wyjaśniłem.

–  Czy te uszka są sojowe?

– Nie. Te uszka to pierogi.

– To dlaczego uszka, a nie pierogi? I po co nam uszaty barszcz?

– Jeśli już, to uchaty – poprawiłem.

Już po pierwszym pytaniu wiedziałem, że jesteśmy na świątecznych bagnach języka polskiego.

Najsłynniejsze ucho to oczywiście to Van Gogha, którego żywą replikę  wystawiono kilka lat temu w Centrum Sztuki i Technologii Medialnych w Karlsruhe. Ponoć jeden z krewnych malarza użyczył komórek. Takie ucho, a także świńskie uszka serwowane w wietnamskiej kuchni nie mają z obiektami w barszczu nic wspólnego. Poza nazwą.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Monika Tutak-Goll poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze
    Obawiam się, że gdybym spytał teściowej co tak naprawdę przygotowała (bo przecież nie barszcz z uszkami), to następnym razem musiałbym sam robić ("jak jesteś taki filozof to zrób sam") - a dobrze gotuje i po co ją niepotrzebnie denerwować zwykłymi zawiłościami językowymi.
    już oceniałe(a)ś
    29
    0
    Doskonały tekst! Lekkość i humor zachwyca!
    już oceniałe(a)ś
    19
    0
    A może to wcale nie uszka i nie pierożki, tylko kołduny?

    cytat: "Przygotuj kołduny litewskie: Z cienkiego ciasta powycinaj kółka niedużą szklanką lub kieliszkiem od wódki. Nakładaj do nich małą porcję farszu mięsnego i przygotowuj pierożki, następnie formuj je na kształt uszek. Gotuj je na wrzątku lub w bulionie. Podawaj gorące z sosem, barszczem lub bulionem"
    @Erico
    Kieliszkiem od wódki... dawniej to były kieliszki :-)
    już oceniałe(a)ś
    6
    0
    A jak ludożerca wrzuca do barszczu prawdziwe uszy, to wtedy barszcz jest uszaty i ch...j.
    @coswampowiemlubnapiszeraczej2
    Ale tylko wtedy jak dorzuca tez tego uja :)
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Bardzo ładne.
    A chciałbym sprostować. Najsłynniejsze ucho w Polsce to oczywiście ucho od śledzia.
    już oceniałe(a)ś
    3
    0
    Tekst świetny! Ale wydaje mi się, z tego co pamiętam ze słowników, że duchna to pierzyna, nie wielka poduszka, ale na upartego może być
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Szczęście ze kucharzy mamy.
    już oceniałe(a)ś
    0
    0