Water and Wine to wyjątkowy projekt gastronomiczny, działający przy wytwórni wody mineralnej Cisowianka. W przeszklonej przestrzeni, z której rozpościera się widok na nałęczowskie wzgórza działa restauracja, która nie jest dostępna dla szerszej publiczności, a jedynie pracowników i zaproszonych gości.
Za kuchnię Water and Wine odpowiada Marek Flisiński, który swoje kulinarne szlify zdobywał m.in. we Włoszech.
Sałacianka z młodymi ziemniakami
Marek Flisiński, Water and Wine
Składniki:
1 duża lub 2 małe główki młodej sałaty masłowej
200 ml śmietany
200 ml kefiru
100 ml gęstego jogurtu
200 g młodych ziemniaków (jak najmniejszych)
2-3 gałązki lubczyku
15 ml octu spirytusowego
sól, pieprz
Do podania: koperek, szczypiorek, kwaśna śmietana, plasterki rzodkiewki, plasterki słoniny, kawior
Ziemniaki dokładnie umyć, nie obierać, ugotować w wodzie z dodatkiem lubczyku (świeże zioła zastępują sól i nadadzą im wyrazistego smaku i złamią słodycz młodych bulw).
Sałatę umyj i osusz, porwij na kawałki, przełóż do naczynia. Dodaj połowę porcji kefir, śmietanę oraz cały jogurt, zmiksuj na idealnie gładkie pure. Dodaj więcej kefiru, aby uzyskać odpowiednio gęsta konsystencję. Przetrzyj przez sitko. Dopraw pieprzem, octem spirytusowym, odstaw do lodówki. Podawaj posypane natka kopru i posiekanym szczypiorkiem, z młodymi ziemniaczkami, śmietana i kawiorem.
Wszystkie komentarze