Ryby wpływają zwłaszcza na stan umysłu. Są bowiem nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Ich zbawienne działanie na ludzki mózg objawia się wyższym IQ i lepszą pamięcią. Jednak to tylko jeden z obszarów, na który pozytywny wpływ mają te wodne stworzenia.

Jedzenie ryb nie tylko poprawia pracę mózgu i chroni przed demencją, ale też działa zbawiennie na układ krążenia. Zawarte w nich kwasy omega-3 obniżają poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi, co pomaga ustrzec się przed miażdżycą. Według naukowców, aby mieć zdrowsze serce, należy spożywać ryby co najmniej dwa razy w tygodniu. Smakosze tych wodnych stworzeń mogą być także spokojni o swój wzrok, ryby zapobiegają bowiem rozwojowi plamki żółtej i mają działanie przeciwzapalne. Podobnie korzystnie wpływają również na stawy, zmniejszając zagrożenie reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Zdrowe serce, jasny umysł oraz sprężysty, wartki krok - to tylko kilka powodów, dla których powinniście od dziś zostać smakoszami ryb i włączyć je koniecznie do swojej diety. Jedno jest pewne, to Wam wyjdzie na zdrowie!
Więcej
    Komentarze
    W ubiegłym roku podczas podróży po Czechach dwa razy jedliśmy pieczonego suma europejskiego. Moczony dobę w mleku, a potem pieczony w piecu. Pycha. Czescy kucharze podkreślali, że był to biały sum europejski (nie albinos). Mięso fantastyczne, wyjątkowe. Czy ktoś wie gdzie można u nas kupić mięso z białego suma??? lub zjeść taką rybkę?
    już oceniałe(a)ś
    0
    0