Najnowsze warstwy Zakopanego, Krynicy czy Karpacza, te, które dostrzegamy gołym okiem, zapisano na czymś od dawna niewidocznym, ukrytym. Więc trzeba się do tego dokopać. Z Maciejem Krupą* rozmawia Paweł Smoleński
Niby tylko kawałek chleba i coś. A jednak Duńczycy udowadniają, że nawet z kanapki można uczynić formę sztuki
Każdy go znał z programów, które pokazywały ludziom najbardziej egzotyczne zakątki świata. Życiorys Tony'ego Halika mógłby dostarczyć materiału na trzy powieści. Właśnie ukazała się jego biografia.
Reklamowe fake newsy nie są niczym nowym. Pół biedy, gdy wszystko rozbija się o zabawę. Gorzej, gdy marki zachęcają ludzi do udzielenia pomocy, a później mówią, że to tylko taka gra
Mieszkać to znaczy dotykać. Złapać klamkę. Przycisnąć dzwonek. Pstryknąć porcelanowy włącznik
Rekin polarny nie potrzebuje dobrego wzroku, gdyż żyje tam, gdzie brakuje światła. Ma obwieszone glizdowatymi pasożytami oczy, którymi hipnotyzuje ofiary. Z Mortenem A. Stroksnesem* rozmawia Paweł Smoleński
Szerokie piaszczyste plaże, piękne tradycyjne wioski, doskonała kuchnia i wyjątkowy karnawał. Grecka wyspa Naksos
Francja to nie tylko wieża Eiffla, croissanty i Brigitte Bardot
My zawdzięczamy jej bagietkę, buliony, galantyny i suflety. Jednak gdyby nie inwencja kilku rozkochanych w kuchni Polaków, być może kuchnia francuska byłaby uboższa o kilka słynnych potraw.
Smakuje orzechami, pestkami słonecznika, karczochem. Przez długi czas zapomniany, parę lat temu dostał drugą szansę
Dobry krój, ciekawy kolor i wzór? To za mało. Moda dotyka, porusza, wytyka. Nawołuje do pokoju, do walki o prawa kobiet lub mniejszości. Jednym słowem - jest zaangażowana.
Do dziś trwa spór, czy skinny jeans byłyby tak popularne, gdyby nie "Trainspotting". Z Januszem Noniewiczem* rozmawia Aleksandra Boćkowska**.
Praktycznie samowystarczalna. Multimedialna, ze sprzętami porozumiewającymi się między sobą. Tak inteligentna, że można z nią rozmawiać. Oto kuchnia najbliższej przyszłości
Dzięki pieniądzom za ratowanie wspinaczy włoski himalaista pomaga Nepalczykom. Z Simone Moro* rozmawia Dominik Szczepański
Faworki, pączki, oponki, cukier puder, lukier... Są jednak tacy, którzy z karnawałowych przysmaków najbardziej cenią ostatkowego śledzia
Tu fałszerstwo. Tam montaż. Płomienie wzięte z teledysku. Ruiny ukradzione z innej wojny. Codziennie atakują nas kolejne obrazy, natychmiast są demaskowane - i nikomu to nie przeszkadza
Masz zęby jak perły. Takie białe? Nie, takie rzadkie. Dowcip sztubacki, ale prawda głęboka. 90 proc. pereł hoduje człowiek. Te prawdziwe, z płytkiego morza, ciepłego słońca i potu poławiaczy, są tylko w Al-Muharrak.
Co nam daje zmiana ubrania?
Martini wstrząśnięte, nie mieszane? Najmodniej z kiszoną cebulką. Z Pawłem Rodaszyńskim, barmanem z wieloletnim stażem, rozmawia Małgorzata Minta
Na szczęśliwe, dozgonne uczucie największą szansę mają osoby, które spotkały się późno w swoim życiu. Z Januszem L. Wiśniewskim rozmawia Maria Hawranek
Intensywnie chemicznie obrabiane materiały, które dominują w sieciówkach, mogą wywoływać alergie i podrażnienia. Powoduje je i przemysłowo uprawiana bawełna, i barwniki. A przecież skóra to największy organ człowieka. Z Aleksandrą Waś* rozmawia Małgorzata Piernik
Kupić sobie samemu - nieco głupio. Bo to niby rozpusta albo abstrakcyjna zachcianka. Co innego, gdy ma to być prezent, zwłaszcza dla wyjątkowej osoby i z wyjątkowej okazji - nie tylko na walentynki. A skoro przez żołądek do serca, tym bardziej smakoszowskimi rarytasami warto się cieszyć z kimś, a nie w pojedynkę.
Franklin D. Roosevelt żalił się żonie: "Czy pamiętasz, jak mniej więcej miesiąc temu poczułem się źle po kurczaku, bo dostałem go sześć razy, dzień po dniu?" Kto teraz zostanie pierwszym szefem kuchni w USA? Kto będzie przyrządzał dla Trumpa te dobrze wysmażone steki?
Kiedy usłyszałam, że będzie kręcony film o Wisłockiej, pomyślałam: "To świetna historia, ale kogo to dzisiaj obejdzie?!". Gdy rok później kończyliśmy pracę nad "Sztuką kochania", wydarzył się "czarny protest". Z Magdaleną Boczarską rozmawia Aleksandra Boćkowska
Ubranie staje się coraz bliższe ciału. Wiąże się z tym zmiana konstrukcji, tkanin. Zaczyna być związane z komfortem ciała, a nawet ze zmysłową przyjemnością. Drapowane tkaniny opływają je, muskają, delikatnie dotykają. Zmysłowość mody jest tym samym co zmysłowość seksu
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.