Podcast Zdrowa rozmowa

  • 31 min

    Odkładasz różne rzeczy na jutro? Jak działa prokrastynacja

    Czy nauka wymyśliła jakieś wiarygodne strategie radzenia sobie z prokrastynacją? Jak radzić sobie z poczuciem winy? Czy zwlekanie oznacza, że jestem leniwy/a? A może to kwestia dyscypliny - gdybym miał/a jej więcej, byłoby lepiej? Margit Kossobudzka zaprasza do posłuchania, jak psychologia stara się odpowiedzieć na te pytania.

  • 30 min

    Czas przetestować swoją alergię!

    Jesień to najlepszy moment na diagnostykę alergii sezonowej i rozpoczęcie ewentualnego odczulania. Zwłaszcza w alergiach sezonowych należy zacząć odczulanie najlepiej cztery miesiące przed sezonem pylenia. W przypadku drzew wczesnowiosennych (leszczyna, olcha) - najlepiej jesienią, a w alergii na pyłek brzozy i traw - odpowiednio w grudniu i styczniu. Zanim jednak zaczniemy się leczyć, musimy wiedzieć, na co mamy alergię i czy to w ogóle jest alergia. Nie obejdzie się bez wizyty u alergologa. Ten przeprowadzi z nami dokładny wywiad i najpewniej zleci wykonanie testów diagnostycznych. Na podcast zaprasza Margit Kossobudzka, dziennikarka "Gazety Wyborczej".

  • 20 min

    Syndrom stresu pourlopowego

    Odpoczywamy i dobrze się bawimy, żeby po wakacjach mieć więcej energii do pracy. Niestety, czasem to nie działa. Smutek, trudność z wykonywaniem zadań, senność, poczucie przytłoczenia - to objawy tzw. syndromu stresu pourlopowego, który odczuwa nawet 80 proc. osób wracających z wakacji do pracy. Co pomaga? Odpowiedzi szuka Kasia Staszak, dziennikarka "Wyborczej".

  • 20 min

    Polskie superfoods. Co warto jeść

    Nie musimy kupować drogich i egzotycznych produktów, żeby odżywiać się zdrowo. Jakie gwiazdy dietetyczne możemy znaleźć na polskich straganach, w sklepach spożywczych i ogródkach działkowych? Podpowiada dietetyczka Agata Lewandowska, autorka książki "Polskie superfoods. Przepisy na cztery pory roku". Sprawdzamy, które owoce są szczególnie cenione przez naukowców. Na podcast zaprasza Katarzyna Staszak.

  • 36 min

    Kiszonki. Dlaczego wzmacniają naszą odporność

    Kiszonki wspomagają dobre bakterie zamieszkujące nasze jelita. Dzięki temu wzmacniają naszą zdolność do walki z chorobami. Poprawiają też trawienie i samopoczucie. Czy kiszonki są naturalnymi probiotykami? Dlaczego na stałe powinny zagościć w naszej diecie? Co oznacza biały nalot na ogórkach? Czy z kiszonkami można przesadzić. Na kolejny odcinek podcastu "Zdrowa rozmowa" zaprasza Margit Kossobudzka, dziennikarka "Gazety Wyborczej".

  • 27 min

    Wirus HPV. Dlaczego trzeba się szczepić?

    Szacuje się, że 80 proc. kobiet i mężczyzn aktywnych seksualnie złapie w ciągu swojego życia wirusa brodawczaka ludzkiego (HPV). To powszechna infekcja przenoszona drogą płciową. Dlaczego wirusy HPV niosą wysokie ryzyko onkogenne? Do czego może doprowadzić HPV? Dlaczego ważne są szczepienia nastolatek i nastolatków? Jak działa szczepionka? Na pytania odpowiada dr Paweł Grzesiowski, pediatra, immunolog. Na podcast zaprasza Margit Kossobudzka, dziennikarka "Gazety Wyborczej".

  • 14 min

    Dlaczego lubimy wakacje nad wodą?

    W wakacje zalewają nas zdjęcia mórz i jezior. Za co właściwie tak kochamy wodę? Czy urlop nad morzem - poza tym, że przyjemny - może być też inwestycją w nasze zdrowie? Sprawdzamy, co naszych kontaktach z wodą mówią naukowcy. A sanepid odpowiada, czy kranówka wszędzie nadaje się do picia. A co robić, jeśli nam nie smakuje? Zapytaliśmy eksperta. Na podcast zaprasza Katarzyna Staszak, dziennikarka "Wyborczej".

  • 21 min

    Grzyby leczą. Które warto jeść?

    Grzyby to źródło substancji, które chronią przed chorobami. Niektóre mają tak silne działanie lecznicze, że zyskały status grzybów medycznych. Jednym z najlepiej przebadanych grzybów medycznych jest łatwo dostępny boczniak. Może pomóc m.in. w obniżeniu poziomu cholesterolu, a znany wszystkim grzybiarzom borowik potrafi łagodzić objawy depresji. Wszystkie grzyby, także popularne kurki czy pieczarki, wspomagają naszą odporność. A grzyb z Puszczy Białowieskiej zwalcza komórki rakowe. O zaletach grzybów opowiada w tym odcinku "Zdrowej rozmowy" dr n. farm. Ewa Zapora z Instytutu Nauk Leśnych Politechniki Białostockiej. Na podcast zapraszają Margit Kossobudzka i Katarzyna Staszak.

  • 15 min

    Dieta śródziemnomorska po polsku

    Dieta śródziemnomorska uznawana jest za najzdrowszy model odżywiania. Obniża ryzyko chorób, m.in. cukrzycy, demencji i zawału serca. Sprzyja bogatej mikrobiocie jelitowej, co pozytywnie wpływa na odporność, nastrój i masę ciała. Jednak większości Polaków hasło "dieta śródziemnomorska" kojarzy się z czymś egzotycznym i drogim - wynika z badań. Jak jeść śródziemnomorsko po polsku? Tłumaczy dietetyczka kliniczna Monika Stromkie-Złomaniec. Na podcast zaprasza Katarzyna Staszak, dziennikarka "Wyborczej".

  • 22 min

    Dlaczego trzeba myć jagody z leśnego krzaczka

    Jesz jagody i poziomki prosto z krzaczków? To może być groźne dla zdrowia. W ten sposób można się zarazić bąblowcem - pasożytem wywołującym poważną chorobę bąblowicę (chorobę niemytych jagód). Margit Kossobudzka z "Gazety Wyborczej" opowiada o tym, dlaczego trzeba pamiętać o myciu owoców, które zbieramy podczas wakacyjnych wycieczek po lesie.

  • 17 min

    Jak pić w czasie upału

    Czy w czasie upału wystarczy pić samą wodę? Czy piwo dobrze nawadnia? Czy można wypić na raz za dużo wody? Dlaczego osoby z chorym sercem powinny szczególnie uważać na odwodnienie? Ekspertem tego odcinka Zdrowej Rozmowy jest prof. Marek Postuła, internista, kardiolog i farmakolog kliniczny. Na podcast zaprasza Katarzyna Staszak z "Gazety Wyborczej".

  • 20 min

    Kiedy zalewa nas pot

    Margit Kossobudzka odpowiada na pytania, czy można się pocić krwią, kiedy nadmierna ilość potu to za dużo, jak radzić sobie z potliwością w upały, czy wegetarianie pachną ładniej, o czym świadczy pocenie się w nocy

  • 24 min

    HIV. Co nie działa w leczeniu?

    Chorzy w Polsce dostają bezpłatnie najnowocześniejsze terapie, ale wciąż za mało osób robi testy w kierunku HIV. Nie wierzą, że HIV może ich dotyczyć. Zakażenia wykrywane są przez to późno. Część osób rezygnuje z terapii. Dlaczego tak jest i co można poprawić? Odpowiada dr n. med. Bogusz Aksak-Wąs, specjalista chorób zakaźnych, który tworzy aplikację dla osób zakażonych HIV.

  • 19 min

    Jak jeść mniej cukru

    Latem łatwiej zrezygnować ze słodyczy, bo na deser możemy jadać truskawki czy czereśnie. Ale czy każdy może z dnia na dzień odstawić cukier? Jakimi słodzikami możemy go zastąpić w wypiekach? Czy można zjeść ciasto i uniknąć mocnego wzrostu poziomu glukozy we krwi? Ekspertkami tego odcinka Zdrowej Rozmowy są diabetolożka prof. Karolina Kędzierska-Kapuza i dietetyczka kliniczna dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska. Na podcast zaprasza Kasia Staszak

  • 34 min

    Jak ruszać się więcej

    Ruch poprawia nastrój, dodaje energii, chroni przed chorobami, a gdy już chorujemy, działa jak terapia. Mamy chęć ruszać się regularnie, ale brakuje nam czasu albo zapału? Co pomaga ? podpowiada psycholożka sportu i była reprezentantka Polski w siatkówce plażowej Kinga Legieta. Sprawdzamy: czy pięć minut ruchu co godzinę działa tak samo jak jeden zaplanowany trening; jak długo buduje się nowe nawyki i jak ruszać się więcej bez treningów. Na podcast zapraszają Kasia Staszak i Margit Kossobudzka.

Inne podcasty