Francuski chemik Ludwik Pasteur przeprowadził pierwszy zabieg pasteryzacji żywności, czyli znacznego przedłużenia jej zdatności do spożycia. Pasteur, który przez lata prowadził badania nad fermentacją (wykazał m.in., że powodują ją drobnoustroje), odkrył, że produkty spożywcze podgrzane do powyżej 70 stopni Celsjusza, ale nie więcej niż 100 stopni, zachowują smak i wartości odżywcze. Dzieje się tak dlatego, że w tej temperaturze giną drobnoustroje chorobotwórcze oraz enzymy, ale przeżywa większość wirusów i tzw. przetrwalników - substancji pozwalających przetrwać organizmom w niekorzystnych warunkach, np. w wysokiej temperaturze. Po pasteryzacji produkty można przechowywać nawet dziesięć dni, a po hermetycznym zamknięciu - wielokrotnie dłużej.
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Wszystkie komentarze
Pan Igor startuje w konkurencji "Ctrl+C-Ctrl+V" czyli Kopiuj-Wklej, z wpisem do Księgi Rekordów Guinnessa !
Dzisiaj przynajmniej zdjęcia pasują do opisów. I nie ma w tekście kwiatków typu: "2021 rok: 60 rocznica wydarzenia z 1951 roku".
Albo jest to dla pana Igora 3 lub 4 etat i nie ma czasu na korekty ;( ?
Faktem jest, że poziom Kalendarium mocno podupadł. A jestem jego wiernym czytelnikiem od lat.
Popieram każde słowo komentarza. Odnoszę takie samo wrażenie.